ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» στο Eurogroup- Ανεστάλη έως την Πέμπτη για να γεφυρωθούν οι διαφορές

Φωτογραφία αρχείου © European Union

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από το Eurogroup για την συντονισμένη απάντηση της ευρωζώνης στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Μετά από 16 ώρες διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε σήμερα στις 9 το πρωί πως «ανέστειλε»  τις εργασίες του συμβουλίου έως αύριο.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Μάριο Σεντένο ανέφερε τα εξής «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων ήλθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ανέστειλα το Eurogroup και θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη. Ο στόχος μου παραμένει: Ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας εναντίον των επιπτώσεων του κορωνοϊού (για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες) και μια δέσμευση για ένα ευμέγεθες σχέδιο ανάκαμψης».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για την άκαρπη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τα εξής: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ με ανάρτηση στο twitter ανέφερε: «Μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με την οικονομική αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού. Θα επαναλάβουμε τη συνεδρίαση αύριο. Με τον Όλαφ Σόλτς καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας».

Στον ίδιο τόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς με δική του ανάρτηση στο twitter υπογράμμισε τα εξής: «Σε αυτή τη δύσκολη ώρα πρέπει η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη. Μαζί με τον Μπρούνο Λεμέρ καλώ όλες τις χώρες του ευρώ να μην αρνούνται να λύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να επιτρέψουν ένα καλό συμβιβασμό προς όφελος όλων των πολιτών». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός θα δώσει συνέντευξη μέσα στην ημέρα για να φωτίσει τα ζητήματα των διαφωνιών.

Οι μεγάλες διαφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ήταν τα βασικά θέματα που έως τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ανοικτά: Το «δημοσιονομικό εργαλείο» της ζώνης του ευρώ, ήτοι ένα «recovery fund» που θα εκδίδει κοινό χρέος, αλλά και οι όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κρατών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου δυναμικότητας 450 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Το Ταμείο αυτό θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από έκτακτες ή τακτικές εισφορές από τα κράτη-μέλη. Στο Eurogroup των 16 ωρών δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία για το θέμα αυτό.

Ένα δεύτερο ζήτημα που δυσχέρανε τις συζητήσεις είναι οι προϋποθέσεις στη βάση των οποίων ο ESM θα χορηγεί πιστώσεις στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Χώρες όπως η Ιταλία ζήτησαν να μην υπάρχει καμία αναφορά σε όρους, ωστόσο Γερμανία και Ολλανδία ζήτησαν να υπάρξουν προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τον ESM ως εκδότη χρέους.

Σημειώνεται πως η ευρωζώνης προωθεί ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ κατά της κρίσης του κορωνοϊού. Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την άντληση 240 δισ. ευρώ με ελαστικές προϋποθέσεις, την χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και την εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Οι ολλανδικές αντιρρήσεις

Αποκαλυπτικός για τις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν μέσα στο συμβούλιο ήταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι η Ολλανδία επιμένει πως η πρόσβαση στα κεφάλαια του ΕSM πρέπει να συνδεθεί με κάποιους όρους και προϋποθέσεις και πως η χώρα του θα συνεχίσει να αντιτίθεται στα ευρωομόλογα.

Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter τα εξής: «Ήταν μια μακρά, εντατική αλλά και εποικοδομητική συνεδρίαση του Eurogroup με εντατικές συζητήσεις για την πανδημία που επηρεάζει όλες τις χώρες μας. Είναι πολύ νωρίς για ένα συνολικό πακέτο. Πρόκειται κυρίως για μια υγειονομική κρίση και είναι σημαντικό να διαθέσει η Ευρώπη επιπλέον χρήματα για αυτό. Η Ολλανδία ήταν, είναι και παραμένει αντίθετη στα ευρωομόλογα επειδή αυξάνουν τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνουν. Εκτός από το ότι είναι άστοχα, δεν είναι επίσης λογικά. Στην περίπτωση αυτή, η Ολλανδία θα πρέπει να εγγυηθεί τα χρέη των άλλων. Η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης στηρίζει αυτή τη γραμμή.

Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη χρήση του ESM. Ο ESM είναι ο δανειστής τελευταίου καταφυγίου όταν μια χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα. Η Ολλανδία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τον ESM για να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά κόστη σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις. Στο βαθμό που ο ESM χρησιμοποιείται για οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να συνδέσουμε τη στήριξη αυτή με τη λήψη οικονομικών μέτρων.

Θα συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο, επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την κρίση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης