ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωομόλογο κορωνοϊού: Γερμανία και Ιταλία στα χαρακώματα για το ευρωομόλογο

Ευρωομόλογο κορωνοϊού: Γερμανία και Ιταλία στα χαρακώματα για το ευρωομόλογο
AP Photo/Olivier Matthys

Θα «μολύνει» ο κορωνοϊός τη συνοχή της ευρωζώνης ή η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία θα καταλήξει για μια ακόμα φορά σε ένα συμβιβασμό τον οποίο κάθε πλευρά θα τον ερμηνεύσει κατά το δοκούν;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη αυτή τη στιγμή, Ιταλία και Ισπανία επιμένουν στην έκδοση ευρωομολόγου κορωνοϊού. Ειδικά η Ρώμη στέλνει τελεσίγραφο στο Βερολίνο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Οι δύο χώρες που καταβάλλουν βαρύ τίμημα από την επιδημία, έχουν την υποστήριξη άλλων εφτά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ελλάδα. Το ζητούμενο τους είναι η φτηνή χρηματοδότηση χωρίς προαπαιτούμενα, δηλαδή χωρίς λιτότητα.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σύμμαχοι τους που επουδενί δέχονται την αμοιβαιοποίηση των χρεών των κρατών μελών της ευρωζώνης -το ευρωομόλογοαποτελεί μορφή αμοιβαιοποίησης χρεών.

Το γερμανικό σκεπτικό παρουσιάζει με ενάργεια σε άρθρο της η εφημερίδα Μuenchner Merkur: «Η Ιταλία, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση του ιού, αξίζει την ευρωπαϊκή συμπάθεια και βοήθεια, αλλά «για το αν πρέπει να βοηθηθεί με τη μορφή ομολόγων κορωνοϊού, δηλαδή με αμοιβαιοποίηση των ευρωπαϊκών χρεών, έχει τις αμφιβολίες του ακόμη και ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Δικαίως. Τα κοινά χρέη καταστρέφουν το κίνητρο της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, διότι σε περίπτωση αμφιβολιών αναλαμβάνεται συλλογικά η ευθύνη των συνεπειών. Γι’ αυτό είναι φρονιμότερη η γρήγορη πρόσβαση στη βοήθεια από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ / ESM), διότι δεν απαλλάσσει τον οφειλέτη από την ευθύνη των πράξεών του».

Η πρόταση Σολτς

Την επόμενη Τρίτη συνεδριάζει το Eurogroup. Από αυτή την τηλεδιάσκεψη θα φανεί αν μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο μερών Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) μιλώντας στο ARD περιέγραψε ένα σχήμα που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός συμβιβασμού. Το σχήμα που προτείνει ο Σολτ είναι τριπλό:

  1. Το πακέτο χρηματοδότησης της Κομισιόν για τη διασφάλιση της απασχόλησης.
  2. Δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  3. Χρηματοδότηση από τον ESM, «που μπορεί να γίνει χωρίς την επίβλεψη μιας τρόικας», όπως είπε ο Σολτς.

Σύμφωνα με το Spiegel, το παρασκευαστικό έγγραφο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών για την τηλεδιάσκεψη, απορρίπτει εκ νέου το ευρωομόλογο. Το έγγραφο προτείνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM.

Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού αναφέρει επίσης ότι: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι επίσης διατεθειμένη να αυξήσει τα κεφάλαια του ESM, εάν τα κεφάλαιά της δεν επαρκούν στην τρέχουσα κρίση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονταν ταυτόχρονα βοήθεια. Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ESM. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ESM και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ».

Κόντε: Δεν αρκεί το σχέδιο της Κομισιόν

Απαντώντας στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι στην αρχική φάση δεν έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ τώρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των χωρών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να στηριχθούν όσοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Καθιστά σαφές παράλληλα ότι οι ανάγκες των χωρών μελών είναι σίγουρα μεγαλύτερες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της». Ο Τζουζέπε Κόντε αποσαφηνίζει, τέλος, ότι με το τρόπο αυτό θα θωρακιστεί όλη η Ευρώπη και ότι «καμία χώρα δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει το δημόσιο χρέος κάποιας άλλης».