ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με Αθήνα "βλέπει" η εκπρόσωπος της Κομισιόν

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με Αθήνα "βλέπει" η εκπρόσωπος της Κομισιόν
REUTERS/Francois Lenoir

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες μιλούν κοινοτικές αρχές σήμερα, την επομένη της ολοκλήρωσης της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Κομισιόν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίτα Μπράιτχαρντ οι διαπραγματεύσεις στο τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, συμπληρώνοντας ότι η τελική απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ εναπόκειται στις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.

Η εικόνα μέχρι χθες το βράδυ έδειχνε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ Αθήνας και θεσμών στις εκτιμήσεις για το ποσοστό των υλοποιημένων δράσεων στα προαπαιτούμενα και ενώ αύριο αναμένεται να κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Εκκρεμή ζητήματα παρέμεναν, όπως αναγνώριζε η κυβέρνηση, ο τρόπος προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ζήτημα της απελευθέρωσης των φαρμακείων.

Αύριο πάντως θα συζητηθεί στο EuroWorking Group η πρώτη έκθεση αξιολόγησης στον απόηχο των σημερινών θετικών εκτιμήσεων της Κομισιόν με στόχο να ληφθεί η απόφαση της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, επίκειται άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη μορφή μάλιστα του κατεπείγοντος και με στόχο να ψηφιστεί έως την Παρασκευή, παραμονή της ανακοίνωσης των stress test των τραπεζών.

"Ζήτημα ημερών η εκταμίευση", λέει ο Ντομπρόβσκις

Την πρόοδο στις συζητήσεις επιβεβαίωσε με συνέντευξή του Bloomberg ο Β. Ντομπρόβσκις: "Καταγράφουμε πρόοδο σε σχέση με τα ορόσημα της συμφωνίας, άρα η εκταμίευση της δόσης είναι ζήτημα ημερών".

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντρομπρόβσκις συνέδεσε την επιτυχία της με την πιστή τήρηση της συμφωνίας.

"Αν θέλουμε οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να τηρηθεί η συμφωνία, γιατί μόνο τότε μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι επιτυχής", είπε και πρόσθεσε: "Θεωρητικά, φανταστείτε ότι προχωράμε με την ανακεφαλαιοποίηση, αίρουμε τα capital controls, που είναι ο στόχος μας και μετά διαπιστώνουμε πως το πρόγραμμα δεν τηρείται – τότε θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν έξι μήνες πριν".

Ζάιμπερτ: Μην συγχέουμε υλοποίηση μνημονίου με προσφυγικό βάρος

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Βερολίνο διασαφήνισε σήμερα ότι δεν πρέπει να συνδέεται η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος με το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό.

Όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, "στη συνάντηση της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποτέλεσε θέμα και η στήριξη της Ελλάδας στην υλοποίηση της αποστολής της. Ειδικά στην εγκατάσταση των Hotspot, η Ελλάδα θα λάβει εκτεταμένη βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα πόρους, άμεση βοήθεια, από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης".

Και συνέχισε: "Δεν ισχύει ότι η Ελλάδα -αυτό δεν μπορεί και να το περιμένει κανείς- πρέπει να τα βγάλει πέρα εντελώς μόνη της. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα την βοηθήσει να υλοποιήσει αυτη την αποστολή. Αυτό δεν είναι λόγος να συγχέουμε τα δύο θέματα".