Κορωνοϊός: Οι «πέντε σοφοί» της Γερμανίας προβλέπουν ύφεση της οικονομίας
«Βαθιά ύφεση» προβλέπουν για την γερμανική οικονομία οι «πέντε σοφοί», οι οποίοι ασκούν χρέη συμβούλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνουν σε έκτακτη γνωμοδότησή τους με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, η ύφεση για το τρέχον έτος θεωρείται αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, εάν το «λουκέτο» στην αγορά διαρκέσει πέντε εβδομάδες, θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη εντός τριών εβδομάδων.
Το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 2,8%, ενώ το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά 3,7%. Εάν ισχύσει το ενδιάμεσο σενάριο, με την αγορά κλειστή επί επτά εβδομάδες, η ανάκαμψη θα χρειαστεί αντίστοιχα πέντε εβδομάδες και η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 5,4%, ανεβαίνοντας κατά 4,9% το 2021. Σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,5% και το επόμενο έτος θα επιτευχθεί πολύ αργή ανάκαμψη, με ρυθμό μόλις 1%.
Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (ifo) του Μονάχου προβλέπει δραματική αύξηση της εφαρμογής του μοντέλου εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συμμετοχή τουλάχιστον του 25,6% των γερμανικών εταιριών για τους προσεχείς τρεις μήνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει αναφερθεί από το 2010, επισημαίνει το Ifo.
Ιδιαίτερα πλήττεται η αυτοκινητοβιομηχανία, η μηχανολογία και η ηλεκτροβιομηχανία, αλλά, όπως διευκρινίζει το Ινστιτούτο, ακόμη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις ακριβείς διαστάσεις που θα λάβει η τάση.
Διίστανται οι απόψεις για τα «κορωνο-ομόλογα»
Ωστόσο, όσον αφορά το θέμα της χρήσης ομολόγων κορωνοϊού για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίς, οι απόψεις των «σοφών» διίστανται.
Ο επικεφαλής της «Επιτροπής σοφών» Λαρς Φέλντ κατέστησε σαφές σε συνέντευξη Τύπου μέσω βίντεο ότι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι στην ειδική έκθεσή τους διαφωνούν μεταξύ τους για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του ιού.
«Αν είχαμε συζητήσει έτσι ακριβώς το θέμα των ομολόγων κορωνοϊού όπως το φαντάζονται ορισμένοι, δηλαδή με κοινή ευθύνη, πιθανόν να μην είχαμε προσέλθει με μια ενιαία θέση», είπε.
Ο ίδιος βλέπει την κοινή ευθύνη με σκεπτικισμό «κυρίως λόγω των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν για τους δημόσιους προϋπολογισμούς, για παράδειγμα της Γερμανίας και της Ολλανδίας», όπως δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Φράϊμπουργκ.
Αντίθετα, ο Άχιμ Τρούγκερ, καθηγητής του πανεπιστημίου Ντούιμπουργκ-Έσεν και μέλος τη εν λόγω Επιτροπής, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί τα ομόλογα κορωνοϊού απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή λύση στην ευρωζώνη. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή συμφωνεί τουλάχιστον στο ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, έτσι ώστε να μην πάρουν ξανά τα ύψη τα spreads των χωρών που βρίσκονται σε κρίση και ότι πρέπει να αποφευχθεί μια «νέα κρίση χρέους».
Μία πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις» είναι μια επιλογή που μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, δήλωσε επίσης ο Τρούγκερ.
Ο ΕΜΣ δημιουργήθηκε το 2012 - εν μέσω της κρίσης του ευρώ και μπορεί χάρη στην υψηλή πιστοληπτική του ικανότητα να δανειστεί χρήματα υπό πολύ ευνοϊκούς όρους και στη συνέχεια να μεταφέρει αυτό το πλεονέκτημα σε χώρες του ευρώ που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.