ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Τόνωση της οικονομίας με διαφύλαξη του αποθεματικού ασφαλείας ο στόχος της κυβέρνησης

Κορωνοϊός: Τόνωση της οικονομίας με διαφύλαξη του αποθεματικού ασφαλείας ο στόχος της κυβέρνησης
ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα εκταμιεύσει μεγάλου ύψους χρηματοδοτική στήριξη προς 2,1 εκατομμύρια μισθωτούς, 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και 1εκατομμύριο επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Αυτή η στήριξη πιθανότατα θα επαναληφθεί τον Μάιο και εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί και τον Ιούνιο.

Μια εικόνα για το ύψος του τελικού πακέτου θα δοθεί σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιάσει σε ενημέρωση Τύπου το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 10 το πρωί από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και ΕπενδύσεωνΆδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε μηναία βάση τα μέτρα στήριξης απαιτούν 6 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δαπάνη αυτή είναι ανεξάρτητη από τις ήδη προϋπολογισθέντες δαπάνες. Και δεδομένης της «παραλυσίας» στο σκέλος των δημοσίων εσόδων, λόγω του διευρυμένου «lockdown» των περισσοτέρων κλάδων της οικονομίας, η ταμειακή κατάσταση καθίσταται πιεστική μήνα με το μήνα.

Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, ο προϋπολογισμός 2020 προέβλεπε για το Μάρτιο συνολικά έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και δαπάνες ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Για τον Απρίλιο προέβλεπε συνολικά έσοδα 4,1 δισ. ευρώ και 4,05 δαπάνες ύψους δισ. ευρώ. Ενώ οι δαπάνες αυτές σε μεγάλο βαθμό εκτελούνται και θα εκτελεστούν, τα εκτιμώμενα στον προϋπολογισμό 2020 παραμένουν στα χαρτιά.

Για το λόγο αυτό το Δημόσιο αναγκάζεται ήδη και κάνει χρήση των διαθέσιμων ασφαλείας που είχε σχηματίσει το τελευταίο 15μηνο. Από 32 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου, πλέον τα διαθέσιμα έχουν υποχωρήσει στα 30 δισ. ευρώ. Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να μειωθούν στα 24 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 6 δισ. ευρώ ακόμη, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο οι ταμειακές ανάγκες σε μηναία βάση αναμένεται να είναι ανάλογες (6 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει σε συνεντεύξεις του πως στόχος του είναι να μην χρησιμοποιηθεί το περίφημο cash buffer των 15,7 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Για να μην κάνει χρήση των 15,7 δισ. ευρώ η κυβέρνηση κινείται με μεγάλη προσοχή στο μέτωπο των δαπανών και σε πολύ προσεκτικό προγραμματισμό των εσόδων της. Εκτιμάται πως με τις κινήσεις αυτές το cash buffer θα μείνει ανέπαφο ότι και εάν συμβεί έως τον Ιούλιο.

Εάν ενδιάμεσα δρομολογηθούν οι αποφάσεις για την χρήση μέρους των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και οι αποφάσεις για το ευρωομόλογο (κορωνο- ομόλογο), η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα λόγο να στραφεί στο cash buffer, κάτι που οι αγορές θα επικροτήσουν δεόντως.