ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνύματα από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το μέλλον της αξιολόγησης

Μηνύματα από δύο κατευθύνσεις για το μέλλον της αξιολόγησης και τις απαιτήσεις των θεσμών αναμένει σήμερα η Ελλάδα.

Το πρώτο μήνυμα θα έλθει από το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα ενημερώσουν για την πορεία των συζητήσεων όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περιληφθούν στην πρώτη αξιολόγηση και ειδικότερα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το δεύτερο μήνυμα θα αποσταλεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναμένεται σήμερα να ανοίξει τα χαρτιά του για το χρόνο επιστροφής της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα και για τις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο προκειμένου να υπάρξει ταχεία αξιολόγηση.

Δεδομένου ότι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου και τα δημόσια οικονομικά του 2016, συγκαταλέγονται στα εκκρεμή ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τις ελληνικές θέσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε προχθές πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι αρκετά σαφές η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να παρουσιάσει στο συμβούλιο την πρόταση που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και η οποία οδηγεί σε δημοσιονομική εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ.

Ακόμη θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών και τις ενέργειες για την οριστικοποίηση της μορφής του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα συγχωνευθούν το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται να ζητηθούν διευκρινήσεις για την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων δανείων», στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης της ελληνικής κυβέρνησης με τις τραπεζικές διοικήσεις μετά από την οποία ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και στην οποία συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Η σχετική εξέλιξη δεν ικανοποίησε την ΕΚΤ, καθώς δεν φαίνεται να είναι συμβατή με το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα με τους Έλληνες τραπεζίτες η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αναμένεται σήμερα να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο άφιξης της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα, αλλά και να τοποθετεί επί της προόδου που καταγράφουν τα κλιμάκια που παραμένουν επί ελληνικού εδάφους. Ο Ράις αναμένεται να επαναλάβει πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πως αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι ουσιαστική, αυτό θα σημαίνει την ανάγκη περισσότερης ελάφρυνση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης