ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Δεν αποφάσισε για ESM και «κορωνο-ομόλογα» το Eurogroup- Όλα κρίνονται στη Σύνοδο Κορυφής

European Council

Αποφασισμένο να εξετάσει όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, όπως η «συμμετρική» χρήση πιστωτικών γραμμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και η αξιοποίηση «κορωνο-ομολόγων» εμφανίσθηκε σήμερα το Eurogroup, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται από το Συμβούλιο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη.

  

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης της Ευρωομάδας ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο διαβεβαίωσε πως όλη η ενέργεια και η προσοχή του συμβουλίου είναι στραμμένη σε πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Ο ίδιος είπε πως εξετάσθηκε να καταστεί δυνατή μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM, που θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό. Όπως είπε, αυτή η γραμμή πίστωσης θα είναι ένα τοίχος προστασίας διαθέσιμο για όλα τα κράτη μέλη.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας ανέφερε πως η ζώνη του ευρώ διαθέτει διάφορα εργαλεία στη διάθεση της και τα κορωνο-ομόλογα (corona bond) είναι ένα από αυτά. «Θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και να σχηματισθούν συναινέσεις», είπε ο Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα ληφθούν στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης και θα δοθεί σχετική εντολή στην Ευρωομάδα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως οι αποφάσεις τόσο για την ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όσο και την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην αύξηση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης θα ληφθούν σύντομα. Και ο Επίτροπος από την πλευρά του ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξουν συναινέσεις για το θέμα των κορωνο- ομολόγων.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε πως η ευρωζώνη θα είναι σε ύφεση το 2020 και πως το βάθος της ύφεσης αυτής θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως στη φάση αυτή δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το βαθμό της ύφεσης.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του ESM είναι η ενδεδειγμένη για την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού, προσθέτοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα μπορούσε να διαθέσει σε κάθε χώρα χρηματοδότηση ίση με το 2% του ΑΕΠ της ή και περισσότερη. Όπως ξεκαθάρισε, μια τέτοια γραμμή θα έπρεπε να αποτελέσει την επείγουσα απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε στο Eurogroup υπέρ της έκδοσης κορωνο- ομολόγων, ωστόσο φέρεται να ξεκαθάρισε πως η χρήση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής τύπου ECCL από ένα κράτος μέλος δεν θα ήταν ικανή για να αποκτήσει πρόσβαση το κράτος αυτό στο πρόγραμμα OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την τοποθέτηση αυτή έστειλε το μήνυμα πως μόνον με ένα πλήρες πρόγραμμα από τον ESM (με προαπαιτούμενα και όρους ) η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα μιας χώρας από την πρωτογενή αγορά, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης