ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πιέσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου

Pixabay

Μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με την αίσθηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει θετικά τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου δίνει έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας e-satisfaction.com μεταξύ 18 και 21 Μαρτίου και συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Και το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας τους έχουν ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους.

Όσον αφορά τους κλάδους που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι: είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού, λευκές συσκευές. Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι που δείχνουν να ωφελούνται είναι: τρόφιμα/σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, παιχνίδια/βιβλία.

Το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 15% δηλώνει πως έχει αύξηση των παραγγελιών. Το 42% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει καθυστερήσεις παράδοσης ή ακόμη και διακοπή προμηθειών, ενώ το 31% παρατηρεί καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών από τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Επίσης, το 27% δηλώνει ότι υπάρχει θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ακόμη, το 48% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παραλαβή προϊόντων κυρίως από Ευρώπη (ειδικά την Ιταλία που είναι λογικό) αλλά και την Κίνα που επίσης είναι κάτι αναμενόμενο. Επιπλέον, το 22% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση εκτός συνόρων, κυρίως όσον αφορά την Ιταλία αλλά και την Κύπρο.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα μέσα στο 2020. Συγκεκριμένα, το 84% αναμένει μείωση πωλήσεων και το 67% μείωση της ζήτησης. Το 79% αναμένει μείωση των κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων και το 64% περιμένει να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, ενώ το 34% θεωρεί ότι θα υπάρξει έλλειψη αποθεμάτων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό (3%) που αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης