ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δρομολογείται η εμπλοκή του ESM στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού – Τι θέλει η Ελλάδα

AP Photo/Petr David Josek

Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, θα απασχολήσει την Τρίτη  την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup). Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωομάδας, αλλά και Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για το πως θα αξιοποιηθούν τα 410 δισ. ευρώ που διαθέτει ο ESM, το «ταμείο κρίσεων» της ευρωζώνης.

Η βασική διαφωνία έγκειται στο γεγονός πως η χρηματοδότηση του ESM έχει συσχετισθεί με την υλοποίηση προαπαιτούμενων από το κράτος μέλος που λαμβάνει τη στήριξη. Ολλανδία, Φινλανδία και Γερμανία θέλουν αυτό να μην αλλάξει. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θεωρούν πως δεδομένου ότι η κρίση αυτή δεν ενέσκηψε από λανθασμένες οικονομικές πολιτικές, η προϋπόθεση των προαπαιτούμενων δεν πρέπει να ισχύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, τόσο στην παρελθούσα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όσο και μεσοβδόμαδα στην τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ το θέμα της αξιοποίησης του ESM μπήκε εμφατικά στο τραπέζι από την ιταλική πλευρά, η οποία είναι σήμερα και στη δυσμενέστερη θέση.

Οι Ιταλοί και οι σύμμαχοί τους στο Eurogroup προκρίνουν τις εξής τρεις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της δύναμης πυρός του ESM:

  • Η πρώτη προϋπόθεση προβλέπει πως ο ESM εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού πρέπει να παράσχει στα κράτη μέλη δανεισμό χωρίς όρους και μνημόνια και να αναπτύξει μια ταχεία γραμμή χρηματοδότησης παρόμοια με αυτή του ΔΝΤ (rapid financing instrument).
  • Η δεύτερη προϋπόθεση προβλέπει συμφωνία με την ΕΚΤ, ώστε ο δανεισμός ενός κράτους από τον ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού να ξεκλειδώνει τις οριστικές νομισματικές συναλλαγές (outright monetary transactions) της Κεντρικής τράπεζας χωρίς προαπαιτούμενα (σ.σ. οι κανόνες που έθεσε το 2012 η ΕΚΤ προϋποθέτουν πρόγραμμα με τον ESM).
  • Η τρίτη προϋπόθεση είναι η επέκταση της χρηματοδότησης του ESM μέσω πολλαπλών πιστωτικών γραμμών σε όλα τα κράτη μέλη που αναλαμβάνουν δράση κατά του κορωνοϊού, αποφεύγοντας έτσι το στίγμα για κάθε χώρα μεμονωμένα (σ.σ. όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ελλάδα).

Από τα προαναφερόμενα προκύπτει πως οι μισές χώρες της ευρωζώνης και ειδικά η Ιταλία θέλουν την εμπλοκή του ESM στην «οικονομική μάχη» κατά των επιπτώσεων του κορωνοϊού με τρόπο που η χορήγηση της φθηνής χρηματοδότησης του Μηχανισμού δεν θα συνδέεται με Μνημόνια, προαπαιτούμενα και με στιγματισμό.

Το θέμα αυτό – το οποίο κάποιοι το συνδέουν με την έκδοση ευρωομολόγου- αναμένεται να απασχολήσει το Eurogroup όχι μόνον την Τρίτη, αλλά και για όλες τις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα θα ήθελε να κάνει χρήση αυτών των ευελιξιών, ωστόσο δεν θέλει να βγει μπροστά και να τις διεκδικήσει, ειδικά όταν η Ιταλία έχει αναλάβει αυτό το ρόλο.

Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε δεδομένων των συνθηκών να επιταχυνθούν οι αποφάσεις της ευρωζώνης για την επιστροφή των 650 εκατ. ευρώ περίπου από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), που κανονικά θα δίνονταν στη χώρα μας τον Ιούνιο 2020 και αφού πρώτα επιβεβαιωνόταν η ομαλή ολοκλήρωσης της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν καλές πιθανότητες να γίνει αυτή η παραχώρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης