ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να εκριζώσει τη διαφθορά καλεί την Ουκρανία η Κριστίν Λαγκάρντ.

Να εκριζώσει τη διαφθορά καλεί την Ουκρανία η Κριστίν Λαγκάρντ.
H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προειδοποίηση πως η Ουκρανία πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και να εκριζώσει τη διαφθορά, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) απεύθυνε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαι ανήσυχη για την αργή πρόοδο της Ουκρανίας στη βελτίωση της διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς και στον περιορισμό της επιρροής κατεστημένων συμφερόντων στην άσκηση της πολιτικής», ανέφερε η Λαγκάρντ.

«Χωρίς μία σημαντική νέα προσπάθεια για την τόνωση των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι δύσκολο να δω πώς το πρόγραμμα που στηρίζεται από το ΔΝΤ μπορεί να συνεχισθεί και να είναι επιτυχημένο», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται μια εβδομάδα μετά την παραίτησή του υπουργού Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ουκρανίας Άιβαρας Αμπροβάμιτσους, ο οποίος ισχυρίστηκε πως βρίσκει εμπόδια στις προσπάθειες του να πατάξει τη διαφθορά και δέχεται πιέσεις να διορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα σε κρατικά επιχειρήσεις ή ακόμη και στο ίδιο του το υπουργείο.

«Εγώ και η ομάδα μου δεν θέλουμε να είμαστε το κάλυμμα της κραυγαλέας διαφθοράς ή οι μαριονέτες όσων θέλουν μια κυβέρνηση παλαιού τύπου να εδραιώνει τον έλεγχό της στο δημόσιο χρήμα», είχε τονίσει ο Αμπροβάμιτσους, η παραίτηση του οποίου προκάλεσε την ασυνήθιστη αντίδραση των πρεσβειών της Δύσης στο Κίεβο, οι οποίες σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι ο παραιτηθείς υπουργός επέτυχε πραγματικές μεταρρυθμίσεις από την ανάληψη των καθηκόντων του το Δεκέμβριο του 2014.