ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις στήριξαν τα ελληνικά ομόλογα - Στις 417 μονάδες το spread

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις στήριξαν τα ελληνικά ομόλογα - Στις 417 μονάδες το spread
ΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικές διακυμάνσεις καταγράφηκαν σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το κλίμα να βελτιώνεται αισθητά μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Από το πρωί οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων, τόσο την εγχώρια όσο και την ευρωπαΐκή ήταν έντονες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις χρεογράφων προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε να καταγραφεί απόδοση 4,16% και το πενταετές εκτοξεύθηκε μέχρι το 3,684%.

Ωστόσο, οι παράλληλες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης της αγοράς και της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και της ΕΚΤ, η οποία αποσαφήνισε εκ νέου πως θα πράξει ότι απαιτείται για να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη βελτίωσαν την εικόνα στις αγορές ομολόγων. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε στο 3,84%, η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε στο 3,41% και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου στο 3,61%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε στις 417 μονάδες βάσης.

Το γεγονός ότι το 15ετες ομόλογο έχει μικρότερη απόδοση από το δεκαετές καταδεικνύει πως οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους, ωστόσο η παρουσία αγοραστών στην σημερινή συνεδρίαση δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί ως θετική εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ