ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kορωνοϊός: Αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» το Eurogroup - Τι κερδίζει η Ελλάδα

EPA

Άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη απάντηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική αποφάσισε σήμερα το Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας πως θα χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέσα» για τον περιορισμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της επιδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Σε ενημέρωση που έκανε μετά το πέρας του Eurogroup ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο εξέφρασε αρχικά την συμπάθειά και την αλληλεγγύη του οργάνου προς τους πολίτες και τα κράτη μέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, αλλά και την ευγνωμοσύνη προς όσους διακινδυνεύουν τη δική τους υγεία για να σώσουν ζωές.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί και παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», διαβεβαίωσε ο Σεντένο.

Ο ίδιος είπε πως μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης, πέραν του αντίκτυπου των αυτόματων σταθεροποιητών, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως. Έχουμε μέχρι στιγμής δεσμευτεί να παράσχουμε διευκολύνσεις ρευστότητας ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, οι οποίες συνίστανται σε δημόσιες εγγυήσεις και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές. «Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούν να καταστούν πολύ μεγαλύτερο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, η Ευρωομάδα αποφάσισε όλες οι εθνικές αρχές να επιτρέψουν τη λειτουργία αυτόματων σταθεροποιητών και να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του COVID-19 και ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της ευρωζώνης.

Στο βαθμό που απαιτείται και από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα όπως:

  • Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου. Θα διατεθούν επαρκείς πόροι στους τομείς της υγείας μας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
  • Στήριξη της ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις σε τομείς και περιφέρειες που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού. Αυτό το πακέτο παρεμβάσεων μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, εγγυήσεις του Δημοσίου για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δανειστούν, συμβάσεις προμηθειών, κ.α..
  • Στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης στήριξης της απασχόλησης τους, της επέκτασης των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας και την αναβολή της πληρωμής του φόρου εισοδήματος.


Ο Σεντένο είπε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Corona Response Investment Initiative» ύψους 28 δισ. ευρώ που αφορά σε επενδύσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στις αγορές εργασίας, την πρωτοβουλία της Επιτροπής και της ΕΤΕπ να κινητοποιήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 8 δισ. ευρώ για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά και την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ να επενδύσει ακόμη 10 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

«Χαιρετίσαμε επίσης τη δέσμη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα με στόχο την υποστήριξη της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, την ομαλή παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και την αποφυγή κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ για τη διατήρηση της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», τόνισε.

Δημοσιονομική ευελιξία

Τόσο ο Μάριο Σεντένο όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι ανέφεραν πως η Ευρωομάδα εξέτασαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τους κανόνες προληπτικής εποπτείας. Όπως ανέφεραν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και τα κράτη μέλη θα αξιοποιήσουν πλήρως αυτή την ευελιξία.

Αναφερόμενος ειδικά στην χώρα μας ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως «η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της δημοσιονομικής ευελιξίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την λήψη των απαραίτητων μέτρων».

Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις.

«Συμφωνήσαμε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών μέτρων που θα ληφθούν ως απάντηση στο COVID-19 θα αποκλειστούν κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ», αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup. «Θα χρειαστούμε πρωτόγνωρο δημοσιονομικό συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», είπε από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ρέγκλινγκ: Δύο κρίσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη μετά το Eurogroup ανέφερε πως η εικόνα μετά την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος είναι θετική αν και υπάρχουν κάποιες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο ίδιος στάθηκε εμφατικά στο γεγονός πως η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα, ήτοι την κρίση του κορωνοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης», είπε με νόημα.

Επεσήμανε ακόμη πως διαπίστωσε στην πρόσφατή του επίσκεψη στην Αθήνα την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης