Κορωνοϊός: Έτοιμο να συμβάλει με 1 τρισ. δολάρια στην αντιμετώπιση της κρίσης το ΔΝΤ
Σε ετοιμότητα προκειμένου να κινητοποιήσει πόρους ύψους 1 τρισ. δολαρίων για να βοηθήσει τα κράτη μέλη του να καταπολεμήσουν την επιδημία του κορωνοϊού βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ειδικό έγγραφο του ΔΝΤ για τα ενδεδειγμένα μέτρα πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊόυ, το Ταμείο αποκαλύπτει πως έχει ήδη λάβει αιτήματα χρηματοδότησης από περισσότερες από 20 χώρες και αναμένει να υπάρξουν περισσότερα αιτήματα στήριξης.
Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊό, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, η αποφασιστική και συντονισμένη δράση είναι κομβική για την παροχή σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και αποτρέποντας τις βαθιές και παρατεταμένες οικονομικές επιπτώσεις. Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες παρέχοντας εξοπλισμό και χρηματοδότηση για να αποτραπεί και να θεραπευτεί η μόλυνση. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει τα μέλη του, και μέσω οικονομικής στήριξης των χωρών που πλήττονται περισσότερο», αναφέρεται σχετικά.
Το ΔΝΤ σημειώνει στο έγγραφό του πως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού και να μειωθεί το βάρος στα συστήματα υγείας. Μεταξύ άλλων τονίζει πως επείγει η αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, πως πρέπει να ενημερωθούν οι πληθυσμοί για τη σοβαρότητα της κρίσης και να αλλάξουν οι συμπεριφορές των ατόμων, αλλά και πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι κρίσιμης σημασίας ιατροφαρμακευτικές προμήθειες θα φτάσουν στον κόσμο και στις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Το ΔΝΤ σημειώνει με έμφαση πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παράσχουν ρευστότητα για να στηρίξουν τη λειτουργία της αγοράς και να αμβλύνουν τις πιέσεις σε βασικές αγορές χρηματοδότησης, ώστε η νομισματική χαλάρωση να στηρίξει τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Κατά το ΔΝΤ η οικονομική επίπτωση του κορωνοϊού θα επηρεάσει τη δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και θα πιέσει τα κέρδη των τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε μελλοντικά να δημιουργήσει πρόβλημα την ευρωστία και σταθερότητα των τραπεζών. Έτσι, οι τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιήσουν την ευελιξία που υπάρχει στους υφιστάμενους κανόνες και να προχωρήσουν σε συνετές επαναδιαπραγματεύσεις δανειακών όρων για τους πιεσμένους δανειολήπτες.
«Η κατηγοριοποίηση των δανείων και οι κανόνες προβλέψεων δεν πρέπει να χαλαρώσουν, ενώ είναι κρίσιμης σημασίας να μετρηθούν τα NPLs και οι δυνητικές απώλειες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια», σημειώνεταιο στο έγγραφο.
Αλλά το Ταμείο αναφέρεται και στη δημοσιονομική πολιτική, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει «επειγόντως» να παράσχει ευμεγέθη στήριξη για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την πανδημία. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν σημαντική στήριξη για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, μεταξύ άλλων με επιδοτήσεις μισθών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το αναγκαστικό κλείσιμο, προκειμένου να αποτραπεί ένα ντόμινο πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις. Μια ευρεία δημοσιονομική τόνωση θα βοηθήσει ώστε να στηριχθεί η συνολική ζήτηση», αναφέρει το έγγραφο.