ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς

Μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς
Πρόταση για μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 2000 ευρώ κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση Getty Images/Ideal Images/ Pacific Press

Πρόταση που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και η οποία οδηγεί σε δημοσιονομική εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ ανά έτος συζητούν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι θεσμοί. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η πατρότητα της πρότασης είναι ελληνική, ωστόσο στηρίχθηκε σε επεξεργασία στοιχείων του ΔΝΤ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση απέφευγε να δεσμευθεί για τη μη μείωση των υψηλών συντάξεων. Εν πολλοίς αυτό δικαιολογείται από την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότειναν στους θεσμούς κλιμακωτές μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Η σχετική πρόταση βασίστηκε σε σενάριο του ΔΝΤ το οποίο προέβλεπε κλιμακωτές μειώσεις 5-10% σε όλες τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Το εν λόγω όριο των 2.000 δεν αφορά μόνον κύριες συντάξεις, αλλά και τις επικουρικές .Έτσι, αν κάποιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1.750 ευρώ και επικουρική 250 ευρώ θα υποστεί μείωση 5%, ήτοι θα χάσει 100 ευρώ μηνιαίως και 1.200 ευρώ ετησίως. Φορολογούμενος με σύνταξη 2.300 ευρώ θα υποστεί μείωση 7%, ήτοι 161 ευρώ μηνιαίως και 1.932 ευρώ ετησίως.

suntaxeis

Από τις παρεμβάσεις αυτές θα επηρεάζονταν μόλις 96.378 συνταξιούχοι σε σύνολο 4.564.104, δηλαδή το 2% του συνόλου! Ωστόσο, η μέση μείωση συντάξεων για τους εν λόγω δικαιούχους θα ανερχόταν σε 4.150 ευρώ ετησίως ή σε 345 μηνιαίως.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν ζητήσει μεγάλες μειώσεις στις υψηλές κύριες συντάξεις, τις πολλαπλές συντάξεις, τις επικουρικές, καθώς και τα εφάπαξ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Η εν λόγω πρόταση για κλιμακωτές μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, φαίνεται να θεωρείται ως ικανοποιητική βάση συζήτησης και γεφυρώνει την απόσταση των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει πως το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις θα μειωθεί από 3.600 στα 3.000 ευρώ. Πλέον αυτή η οροφή κατεβαίνει στα 2.000 ευρώ, κάτι που οι δανειστές επικροτούν, καθώς το ζητούσαν εξ αρχής.

"Κολλάει" η διαπραγμάτευση

Εν τω μεταξύ, πολλαπλές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του αυριανού Eurogroup. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δανειστές εγείρουν σοβαρά εμπόδια στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, τουλάχιστον σε 4 σημεία.

Το πρώτο αφορά το συνταξιοδοτικό και κυρίως στο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη που απαιτούνται για τη διασφάλιση του δικαιώματος σύνταξης.

Το δεύτερο σχετίζεται με το δημοσιονομικό όπου και εκκρεμεί η ψήφιση μέτρων ύψους 1% για το 2016.

Τρίτο σημείο στο οποίο οι δανειστές δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που θα αντικταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ και του οποίου η ίδρυση καθυστερεί και τέλος, η στελέχωση του δημοσίου τομέα και τις προσλήψεις που καταλογίζουν στην κυβέρνηση.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα στο υπουργικό

Για τα ζητήματα αυτά θα συζητήσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προκύπτει με τα μπλόκα των αγροτών. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ρήγμα που προκύπτει μεταξύ των αγροτών ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις και να ξανακαλέσει τους αγρότες σε διάλογο, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι θέμα "μεδενικής βάσης" δεν τίθεται για την κυβέρνηση