ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκαναν φτερά» 2,6 δισ. από το ελληνικό χρηματιστήριο - «Βουτιά» και στις ευρωαγορές

«Έκαναν φτερά» 2,6 δισ. από το ελληνικό χρηματιστήριο - «Βουτιά» και στις ευρωαγορές
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο «sell off» στο ελληνικό χρηματιστήριο με μπαράζ ρευστοποιήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ακόμη 2,6 δισ. ευρώ. Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί «βουτιά» 5,50% .

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τον ομώνυμο δείκτη να υποχωρεί κατά 7,93%.

Ανάλογη η εικόνα και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 1,25%.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Μιλάνο να ξεπερνούν το 1,30%. Να σημειωθεί πως οι αγορές γύρισαν την πλάτη στη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πακέτο στήριξης 50 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε στο CNBC ότι τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα και θα δοθούν σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα και αναδυόμενες αγορές.

Η τελευταία ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάνει λόγο για 93.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και 3.199 θανάτους.

Την ίδια στιγμή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Καλιφόρνια χθες ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς οι υγειονομικές αρχές μιλούν για 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αρνητικά επέδρασσε στις αγορές και η κατάρρευση της αεροπορικής εταιρείας Flybe, η οποία στην ιστοσελίδα της συμβουλεύει τους πελάτες της «να μην πάνε στο αεροδρόμιο», εκτός και αν έχουν κανονίσει εναλλακτική πτήση. Η βασική αιτία της κατάρρευσης, σύμφωνα με την εταιρεία είναι η έξαρση του κορωνοϊού και η επίπτωσή του στη ζήτηση.

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί με τον βραδύτερο ρυθμό από την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2020 έναντι 2,6% το 2019, το οποίο συνιστά παγκόσμια ύφεση σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ. Ωστόσο το IIF επισημαίνει ότι ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφθεί. Όσον αφορά την Κίνα, το διεθνές ινστιτούτο αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί λίγο κάτω από 4% τη φετινή χρονιά έναντι 5,9%.