ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οιωνοί» για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναμένονται στο Eurogroup

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους Παντοάν, Σαπέν και Νούναν Getty Images/Ideal Images

Μπορεί μετά το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να τόνιζε ότι η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο εάν δεν καταβληθούν εγκαίρως οι δόσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο χθες ανώτατη πηγή της ευρωζώνης δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κάποια «πραγματική ανάγκη» χρηματοδότησης ως τον Ιούνιο.

Η μεταστροφή αυτή δείχνει πως εάν και η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν δείχνουν ίδια στάση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες στη Βουλή πως η σημασία του χρόνου είναι σημαντική και από πολιτικής άποψης και για λόγους οικονομικούς και λόγους μεταρρυθμιστικής κόπωσης. «Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα γιατί αν πάμε τον Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε», είπε.

Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα καταδείξει το βαθμό που οι πιστωτές είναι ευχαριστημένοι με τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών και τη διάθεση τους να προχωρήσουν σύντομα τόσο στην εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων 6 δισ. ευρώ όσο και στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπηρεσιακά στελέχη των ελληνικών υπουργείων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου έχουν διαρκείς συνεργασίες και πλέον φέρονται να συζητούν στη βάση συγκριμένων διατάξεων τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό.

Αν και κοινοτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν χθες στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ έδωσαν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις, ωστόσο το κατά πόσο αυτό το τελεσίγραφο αυτό ισχύει θα καταδειχθεί στο μεθαυριανό Eurogroup.

Η ατζέντα του Eurogroup αναφέρει πως υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα μιλήσουν για την τρέχουσα κατάσταση και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση. «Ασφαλιστικό και φορολογικό είναι τα δυο κρίσιμα θέματα για τα οποία απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια και για τα οποία οι θεσμοί είναι σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης