ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Έτοιμη να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Κορωνοϊός: Έτοιμη να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
AP Photo/Francisco Seco

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, τόνισε σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η έξαρση του κορωνοϊού είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία και αντίστοιχα με τους υφιστάμενους κινδύνους», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει «στις 12 Μαρτίου», στην επόμενη συνεδρίασή της, πιθανές απαντήσεις στους κινδύνους που θέτει η εξέλιξη του νέου κορωνοϊού για την οικονομία, δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η συζήτηση μεταξύ των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν έχει ακόμα λάβει χώρα, θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ΕΚΤ.

Σήμερα, προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) για να συντονίσουν τη δράση τους.

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν ήδη ξεπεράσει τα 90.000 παγκοσμίως ενώ οι θάνατοι τους 3.115. Μόνο στην Κίνα, τη χώρα όπου ξεκίνησε η πανδημία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.943 (σε σύνολο 80.151 κρουσμάτων).

Ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες του ιού εξαπλώνονται πολύ πιο μακριά από την Κίνα, καθώς ο ιός έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να προειδοποιεί την Δευτέρα ότι ο κορωνοϊός έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο και από την οικονομική κρίση του 2009.

Όσο ο ιός εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα με τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιαπωνία και την Ιταλία να αντιμετωπίζουν πλέον οξύτερα το πρόβλημα, στην Κίνα η κατάσταση μοιάζει σχεδόν να εξομαλύνεται.