Πάνω από 5% οι αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές
Με αυξήσεις που ξεπερνούν το 5% αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής των κατώτατων αμοιβών, την οποία πρόκειται να θέσει σε κίνηση η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών.
Η αύξηση των κατώτατων αμοιβών ενδέχεται να φθάσει το 5,6%, καθώς ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξεως του 2,8%. Ως γνωστόν, προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά για αύξηση διπλάσια του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.
Πρόσφατα σε ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «η δέσμευσή μου ισχύει απόλυτα. Υπομονή μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό».
Εναρξη διαλόγου
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου.
Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα στείλει τις προσκλήσεις για την έναρξη του διαλόγου. Σε αυτόν συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς της πολιτείας αλλά και των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Αυτοί είναι: η ΤτΕ, η Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ και ο ΟΜΕΔ.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι παραπάνω φορείς θα συντάξουν μια έκθεση με την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Θα ακολουθήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων.Ολα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση θα διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα συντάξει μέχρι τις 31 Μαΐου το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», εφόσον οι αύξηση φθάσει στο 5,6% ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 686 ευρώ. Πάντως κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας.
Από την πλευρά του ο ΣΕΒ συνιστά «σύνεση» κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και υπογραμμίζει ότι «τυχόν επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία».
Πάντως τα επίσημα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12% και βρίσκεται στην 11η θέση με 758 ευρώ.
Μία ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθούθα επηρεάσει 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα,που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού.
Επίσης, επηρεάζεται μια σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το επίδομα παροχής προστασίας της μητρότητας, το ειδικό βοήθηµα µετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας, κ.λπ.