Σταϊκούρας: Δημοσιονομικά βιώσιμο και συνταγματικά άρτιο το νέο ασφαλιστικό
Ως κρίσιμο βήμα προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την προσαρμογή του στις συνταγματικές επιλογές της ανταποδοτικότητας, της ισότητας και της βιωσιμότητας, χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως με το παρόν σχέδιο νόμου απεγκλωβίζεται ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας από τις «ναρκοθετημένες περιοχές» των αδιέξοδων ρυθμίσεων του παλαιού συστήματος και διαμορφώνεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, πιο δίκαιο, απλό και ανταποδοτικό, που θα ενισχύει την απασχόληση και την παραγωγικότητα, και κυρίως θα καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση.
Προς επίρρωση των παραπάνω ο υπουργός Οικονομικών εστίασε σε τέσσερεις πτυχές του νέου ασφαλιστικού.
Αρχικά, μίλησε για την προοδευτική και ορθολογική αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, η οποία όπως είπε θεραπεύει την ισοπεδωτική λογική της καθήλωσης των συνταξιούχων σε χαμηλές και μικρομεσαίες συντάξεις, κάτι που τόνισε «οδηγούσε σε αδιέξοδο όλο το σύστημα, επαναπροσδιορίζοντας ακόμη και τις συμπεριφορές της κοινωνίας».
Στη βάση αυτή ανέφερε πως δημιουργείται κίνητρο για την εξίσωση των χρόνων ασφάλισης με τα χρόνια εργασίας, πράγμα το οποίο σηματοδοτεί ταυτόχρονα το πέρασμα από περιοχές αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας στη δηλωμένη εργασία και την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.
Ο κ. Σταϊκούρας εν συνεχεία εστίασε στο ότι το σχέδιο νόμου κινείται στις γραμμές που χαράχτηκαν από τις δικαιοδοτικές κρίσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Το ΣτΕ έκρινε την ουσιαστική - και όχι απλώς την τυπική - αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016, με αποτέλεσμα οι παρούσες ρυθμίσεις να είναι απόσταγμα των ουσιαστικών νομικών κρίσεων του Δικαστηρίου.
Επέρχεται συνεπώς η συμμόρφωση στη νομολογία με τον αυτονόητο σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, με την θεσμοθέτηση ενός νέου μοντέλου ελεύθερης επιλογής του ύψους των εισφορών που θα καταβάλλουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Μια ακόμη παράμετρος στην οποία στάθηκε ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του αφορά στη στόχευση και στην κατεύθυνση που δίνεται με το νέο ασφαλιστικό στην ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, στη λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων και στην διοικητική απλούστευση.
«Το κράτος έχει υποχρέωση να διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη. Να τον απαλλάσσει από ανούσιες συναλλαγές, ατελείωτες ουρές, χαμένες εργατοώρες και ανώφελες διαδικασίες», είπε σχετικά. Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και συνοδεύει το νομοσχέδιο, αποδεικνύει τη βιωσιμότητά του.
«Εκτιμάται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μεσο-μακροπρόθεσμα, θα κινείται εντός των ορίων του μέσου όρου της συνταξιοδοτικής δαπάνης των χωρών της ευρωζώνης, ενώ το κόστος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου κινείται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τέλος πως το ασφαλιστικό δεν είναι πεδίο πειραματισμών, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι, καθώς στο παρελθόν η χώρα αυτό το πλήρωσε ακριβά και ο μέσος πολίτης έχασε την εμπιστοσύνη του στο σύστημα.