ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλάξεις από την Κομισιόν για συγκεκριμένες προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

EPA/ OLIVIER HOSLET

Μπορεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής να τύχει της εμπιστοσύνης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς  οδηγεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, σε νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, σε αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και σε νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες με ελεύθερη επιλογή ασφαλίστρου, ωστόσο βασικές προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού βρίσκουν αντίθετους τους θεσμούς.

Αυτό διαφαίνεται από τηνπέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία βρίθει παρατηρήσεων για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς θεωρεί πως θα οδηγήσουν σε πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτή άλλωστε είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίει και το ΔΝΤ, το οποίο συστηματικά επαναλαμβάνει πως στην Ελλάδα η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.

Αντίθετη εμφανίζεται η Κομισιόν σε σχέση με το κόστος των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με την έκθεσή της, μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και ως εκ τούτου η κυβέρνηση να σχεδιάζει να επαναφέρει τις συντάξεις αυτές στο επίπεδο που ήταν προ της εν λόγω μείωσης, ωστόσο το δημοσιονομικό κόστος από την παρέμβαση θα ανέλθει σε 290 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς και σε 72 εκατ. ευρώ για τις αναδρομικές πληρωμές για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019.

«Θα οδηγήσει σε ένα γενικό έλλειμμα του συστήματος επικουρικών συντάξεων περίπου 1,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024, την οποία οι αρχές σκοπεύουν να καλύψουν μέσω της πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του ΕΤΕΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.

«Φιλόδοξο» θεωρεί η Επιτροπή το σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενώ διατυπώνει έμμεσες επικρίσεις για το ότι η Ελλάδα έχασε το στόχο εξόφλησης των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες αυξήθηκαν απρόβλεπτα την περίοδο Μαΐου –Δεκεμβρίου 2019.

Για το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες η Κομισιόν επισημαίνει πως η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου το 80% των αυτοαπασχολουμένων θα επιλέξουν τις κατώτατες εισφορές και έτσι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα σε γενικές γραμμές ουδέτερος βραχυπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης