ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγνωστόπουλος: Με 4 κλικ η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Πέμπτη θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπουν στην ειδική πλατφόρμα και με τέσσερα κλικ να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και να απαλλαχθούν από αναδρομικές χρεώσεις.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN Greece, o γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για το taxisnet και δεν απαιτείται κανένα έγγραφο.

Επίσης ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως η δημιουργία της πλατφόρμας για τα μη δηλωθέντα τετραγωνικά αποτελεί το αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας πολλών φορέων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η διαδικασία για τον πολίτη είναι πολύ απλή.



Ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε πως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης εξελίσσεται σταδιακά στο πληροφοριακό Κέντρο της Δημόσιας Διοίκησης και μέσω αυτής θα υλοποιηθεί η στρατηγική της Κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

Η Γραμματεία έχει αναβαθμίσει τους τελευταίους μήνες το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, το οποίο αποτελεί όπλο στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που προκύπτει εξαιτίας της αδυναμίας απευθείας επικοινωνίας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μεταξύ τους για ένα ζήτημα που αφορά τον πολίτη. Είναι το ισχυρό όπλο για να μειωθούν οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες και να πάψει το Δημόσιο να ταλαιπωρεί τους πολίτες αφαιρώντας τους πολύτιμες εργατοώρες ή μέρος του ελεύθερου του χρόνου. Ο κανόνας μέχρι τώρα λέει πως ο πολίτης θα πρέπει να στήνεται για ώρες στις ουρές για να προσκομίσει δικαιολογητικά ή ληξιαρχικές πράξεις που θα του επιτρέψουν να επωφεληθεί, για παράδειγμα, ενός επιδόματος ή μιας έκπτωσης φόρου. Χρέος ενός σύγχρονου Κράτους είναι να μην απαιτεί από τον πολίτη να γίνει «συλλέκτης εγγράφων» και να ταλαιπωρείται αλλά αντιθέτως να αναζητά αυτόματα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το κάθε αίτημα του. Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό και ήδη παράγονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Διαβάστε αναλυτικά
«Ξεχασμένα» τετραγωνικά: Βήμα - βήμα πως θα τα δηλώσετε

Μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας πραγματοποιείται για παράδειγμα η απευθείας αποστολή των ληξιαρχικών γεγονότων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την ΑΑΔΕ και πλέον οι πολίτες δεν χρειάζεται να στήνονται στις ουρές για να δηλώνουν στην εφορία τη γέννηση, απώλεια, γάμο ή το διαζύγιο τους.

Μέσα στο 2020, η ΓΓΠΣΔΔ θα υλοποιήσει μια σειρά δράσεων με σημαντικότερη την ταυτοποίηση των Μητρώων του Δημοσίου, την περαιτέρω αξιοποίηση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και την δημιουργία νέων πληροφοριακών συστημάτων που μειώνουν την γραφειοκρατία και εξοικονομούν χρήματα των φορολογουμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης