ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποστηρίζει η Γαλλία το ελληνικό αίτημα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έθεσε ως βασικό στόχο της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε χρήσιμη, εποικοδομητική και ουσιαστική τη συζήτηση με τον Μπρούνο Λεμέρ και μίλησε για σύγκλιση απόψεων σε θέματα που αφορούν στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική διακυβέρνησή της, η σύνθεση των δημοσίων οικονομικών, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή, οι δημογραφικές αλλαγές, η κλιματική αλλαγή και ο κοροναϊός.

Ο κ. Σταϊκούρας απεκάλυψε πως εξέτασε με τον Μπρούνο Λεμέρ και την περαιτέρω ενδυνάμωση των Ελληνογαλλικών σχέσεων, μέσα από την εντατικοποίηση των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την υποστήριξη των επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία, τη συνέχιση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται στις θετικές Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από το ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτώνται και ενισχύονται.

Ο ίδιος ανέφερε στο σημείο αυτό πως η κυβέρνηση θέτει ως στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, παρά τους δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας υγείας.

Ακόμη, συμπεριέλαβε στους στόχους τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να μειωθούν – ακόμη περισσότερο – φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για το ζήτημα αυτό ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανταποκρίθηκε λέγοντας πως είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα συνυπολογισμού του κόστους του προσφυγικού στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SΜPs, όπως άλλωστε και τις προσπάθειες για βελτίωση του δημοσιονομικού χώρου.

Και ο Μπρούνο Λεμέρ εξέφρασε την ανησυχία του για τον κοροναϊό λέγοντας πως υπάρχουν επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αντίκτυπο στη βιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία. Είπε δε ότι η Γαλλία δέχεται σε ετήσια βάση 2,5 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες, κάτι που δείχνει το πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τις επιπτώσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης