ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοροναϊός: Βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

ΙΝΤΙΜΕ

Αναπάντεχα εμπόδια και κινδύνους στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θέτει ο κοροναϊός

Η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι μικρότερες εμπορικές ροές και κυρίως οι λιγότερες τουριστικές αφίξεις είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, δεν είναι μόνον αυτές. Σε μια χρονιά που το Ελληνικό Δημόσιο αποσκοπεί στο να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού της χώρας με καλά μελετημένες εξόδους στις αγορές, η αναταραχή που προκαλεί ο κοροναϊός επηρεάζει το σχεδιασμό αυτό.

Η Ελλάδα το 2019 κατέγραψε έσοδα από τον τουρισμό 18,1 δισ. ευρώ, έναντι 16 δισ. ευρώ το 2018. Οι δε εισπράξεις από τη ναυτιλία αυξήθηκαν σε 17,3 δισ. ευρώ, από 16,6 δισ. ευρώ το 2018. Ήδη εγκυμονεί ο κίνδυνος τα μεγέθη αυτά να μην επαναληφτούν το 2020 λόγω της επίπτωσης που φέρεται να έχει ο κοροναϊός στις θαλάσσιες μεταφορές και στις τουριστικές μετακινήσεις. Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επιδράσει επιβαρυντικά στο ΑΕΠ, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αλλά αν και αυτές οι επιπτώσεις θα διαφανούν μέσα στους επομένους μήνες, υπάρχουν επιπτώσεις που εμφανίζονται πιο άμεσα. Η χθεσινή κίνηση του spread, δηλαδή της διαφοράς απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό είναι μια από αυτές. Το spread διευρύνθηκε χθες, Δευτέρα, στις 147 μονάδες βάσης, ήτοι 11 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Το δε ελληνικό δεκαετές ομόλογο κατέγραψε χθες μια πολύ μεγάλη διακύμανση χαρακτηριστική της νευρικότητας των επενδυτών. Έτσι, από το 0,954% βρέθηκε στο 1,053% και τελικά έκλεισε με απόδοση 0,988%.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δείχνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη «συμπαγή πίστη» στα ελληνικά χρεόγραφα. Και εάν η ανησυχία για επέκταση του κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο επιβεβαιωθεί, τότε είναι πολύ πιθανό η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου που ετοίμαζε η Ελλάδα για τον Μάρτιο να μην γίνει στις πλέον ιδανικές συνθήκες.

Τέλος, η αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να κρατήσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις και η απειλή να χάσει σύντομα τις 800 μονάδες σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εισαγόμενες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, δείχνουν πως η εξομάλυνση του κλίματος δεν περνάει μέσα από την Ελλάδα, αλλά από τις διεθνείς αγορές. Και το γεγονός αυτό καθιστά πρόσθετα δύσκολη την εξίσωση για την ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης