Κατσάμπας: Άπειρος ο Τσίπρας, αμαθής η διαπραγματευτική του ομάδα
Το άγνωστο παρασκήνιο των μυστικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Κριστίν Λαγκάρντ το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου 2015 φωτίζει για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του ο πρώην αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας.
Μιλώντας στη Real News ο κ. Κατσάμπας αποκαλύπτει ότι ενώ πήρε εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευθεί απευθείας με την Kριστίν Λαγκάρντ το θέμα της αποπληρωμής των δόσεων, αλλά και των σχέσεων της χώρας με το ΔΝΤ, για άγνωστους λόγους ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε, κάτι που αποτέλεσε για τον ίδιον, την αντίστροφη μέτρηση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει πως το διήμερο 2-3 Απριλίου 2015 είχε κατ' εντολή του πρωθυπουργού μυστικές διαβουλεύσεις με την κ. Λαγκάρντ και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη του ΔΝΤ, καθώς ο κ. Τσίπρας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία 58 λεπτών του είχε ζητήσει να μεταφέρει στην κ. Λαγκάρντ την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τη δόση της 9ης Απριλίου.
«Προσπάθησα να πείσω τον πρωθυπουργό ότι τουλάχιστον στην επιστολή που θα της έστελνε να μην το διατυπώσει γραπτώς ώστε να έχουμε περιθώρια να ζυγίσουμε αντιδράσεις και να καθορίσουμε τις κινήσεις μας», αναφέρει ο κ. Κατσάμπας και σημειώνει πως αντί να προχωρήσει αυτή η διαπραγμάτευση ακολούθησε η επίσκεψη Βαρουφάκη-Ρουμελιώτη στην Ουάσιγκτον ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.
«Η επίσκεψη Βαρουφάκη-Ρουμελιώτη όχι μόνον δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά οδήγησε το ΔΝΤ, την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η διαπραγματευτική ομάδα της τότε κυβέρνησης ήταν αμαθής, απροετοίμαστη και αναξιόπιστη. Το διήμερο 5-6 Απριλίου θεωρώ ότι ήταν η πιο κρίσιμη καμπή της πρωτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που οι εταίροι συναποφάσισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί «καλή τη πίστει», σημειώνει σχετικά.
Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα ο κ. Κατσάμπας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός ήταν άπειρος πολιτικός σε διεθνείς οικονομικές σχέσεις και έπεσε θύμα ημιμαθών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων και μελών του υπουργικού συμβουλίου. «Όλα κατέρρευσαν με την επιμονή του να διατηρήσει τόσο καιρό στην θέση του τον κ. Βαρουφάκη, ενώ γνώριζε τουλάχιστον από τον Μάρτιο ότι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά στο ΔΝΤ και στην αμερικανική κυβέρνηση», ανάφερε σχετικά.
Για τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη υπογράμμισε πως ήταν εντελώς ακατάλληλος για το ρόλο που του ανέθεσε ο κ. Τσίπρας. «Ανταγωνιστικός, υπερφίαλος, και υποστηρικτής πολιτικών, τακτικών και προσώπων που είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επεδίωκε. Υποστήριζε θέσεις που παραβίαζαν μαθηματικές ταυτότητες, δηλαδή οικονομικούς νόμους, όπως μου είχαν επισημάνει στελέχη του ΔΝΤ, ενώ δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για νούμερα και ό,τι άλλο θεωρούσε λεπτομέρειες», σημειωσε.
Ερωτηθείς για τη θέση που διατύπωνε μέχρι προσφάτως η κυβέρνηση για αποχώρηση του ΔΝΤ ο κ. Κατσάμπας ανέφερε πως αυτό τελικά απορρίφθηκε απ όλες τις πλευρές στα μέσα του Γενάρη, αλλά είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνοδεύεται από πολύ περιορισμένους πόρους.
«Δεδομένης της σχιζοφρενικής αντιμετώπισης του ΔΝΤ από τη παρούσα κυβέρνηση, προσωπικά πιστεύω ότι οριστική έξοδος του Ταμείου από το Τρίτο Μνημόνιο θα ήταν η καλύτερη λύση ώστε να αντιληφθούν οι ιθύνοντες τους περιορισμούς μιας ορθολογικής μακροοικονομικής διαχείρισης με συνυπεύθυνους τους Ευρωπαίους εταίρους», σημείωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ απέτυχε στο τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η αύξηση της προσφοράς απαιτούσε ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διόρθωναν τις μακροχρόνιες δυσκαμψίες του συστήματος και θα εξανέμιζαν τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι προσδοκίες πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μικρό βαθμό. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, το πρόγραμμα απέτυχε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, όπως έχω υποστηρίξει δημόσια, όχι μόνο λόγω της ολιγωρίας των κυβερνήσεων αλλά και λόγω της υπερεκτίμησης των ικανοτήτων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης από τους διεθνείς οργανισμούς», είπε σχετικά.
Τέλος, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ εκτιμά πως η ευκαιρία να βγει η Ελλάδα από την κρίση χάθηκε μετά την αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από την ΓΓΔΕ και την αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα τον Ιούνιο του 2014 από το υπουργείο Οικονομικών.
«Ήταν δύο δυσάρεστες εξελίξεις, οι οποίες πάντως δεν ήταν μεμονωμένα γεγονότα. Ήταν ενσυνείδητη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να αρχίσει να πλειοδοτεί σε λαϊκισμό έναντι της τότε αντιπολίτευσης, μετά την εκλογική νίκη της τελευταίας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014. Με την αξιοπιστία που είχε αποκτήσει έναντι των διεθνών δανειστών, νομίζω ότι ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να εξακολουθεί να εκπροσωπεί τη χώρα με αποτελεσματικότητα για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό, βέβαια, με τη προϋπόθεση ότι θα είχε κατορθώσει να μεταπείσει τον κ. Σαμαρά να επανέλθει η κυβέρνηση στη συστηματική εφαρμογή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.