ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς άλλαξε η αριθμητική του χρέους μέσα σε οκτώ μήνες

INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προ οκταμήνου η ευρωζώνη δήλωνε κατηγορηματικά πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 δεν θα άλλαζε, καθώς αποτελούσε προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό μιλώντας στο MEGA για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και λέγοντας πως «το τωρινό momentum των μεταρρυθμίσεων και οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα θετικό momentum για μια θετική απόφαση».

Μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο έχουν αλλάξει, ωστόσο, πολλά και κυρίως η δυναμική του ελληνικού χρέους. Τα μεγέθη είναι ενδεικτικά. Προ οκταμήνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγιζε πως μια ενδεχόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 1% για την περίοδο έως το 2022 θα οδηγούσε, με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία (ceteris paribus) σε υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% έως το 2060. Σχηματικά η προβολή αυτή υποστήριζε πως εάν η Ελλάδα κατέγραφε αθροιστικά στην τετραετία πρωτογενές πλεόνασμα 10 δισ. ευρώ μικρότερο του αναμενόμενου, το χρέος της θα επιβαρυνόταν συνολικά κατά 45 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 38 χρόνια (έως το 2060).

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 5 Ιουνίου 2019, ανέφερε πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα κυμαίνονταν γύρω στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2032 και στη συνέχεια θα άρχιζαν να αυξάνονται με αργούς ρυθμούς και θα ήταν γύρω στο 17% του ΑΕΠ έως το 2060. Στο βασικό αυτό σενάριο το ελληνικό χρέος θα παρέμενε πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2048.

Σήμερα η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει εντελώς διαφορετική οπτική, ειδικά μεσοπρόθεσμα, καθώς το κόστος χρήματος για την Ελλάδα είναι πολύ πιο φθηνό από αυτό που ανέμεναν οι δανειστές, κάτι που επιτρέπει στη χώρα να αποσύρει ακριβά δάνεια και να τα αντικαθιστά με φθηνότερα περιορίζοντας έτσι τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο δε περιορισμός των χρηματοδοτικών αναγκών δημιουργεί αυτόματα δημοσιονομικό χώρο.

Οι θεσμοί γνωρίζουν πως η αριθμητική του χρέους έχει αλλάξει και αυτό αναμένεται να φανεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκδώσουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Αυτή η ανάλυση θα αποτελέσει τη βάση για τις τελικές αποφάσεις του Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης