ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο δράσης του ΥΠΟΙΚ για τις αναδιαρθρώσεις δανείων

Σχέδιο δράσης του ΥΠΟΙΚ για τις αναδιαρθρώσεις δανείων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μπαράζ πρωτοβουλιών αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου από τη μια να χαρτογραφήσει την κατάσταση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων και από την άλλη να πείσει όσους περισσότερους δανειολήπτες να μπουν στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, η ισχύς της οποίας λήγει στο τέλος Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, το τελευταίο δεκαήμερο έχει αποστείλει επιστολές σε τράπεζες και funds προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που προήλθαν από τις τράπεζες και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατευθύνθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 περί τους 43.400 δανειολήπτες με δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000 - 100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους. Οι πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για ένταξη σε ρύθμιση.

«Στρίμωγμα» των funds

Παράλληλα, υπάρχει διάθεση από κυβερνητικής πλευράς να «στριμωχτούν» τα funds τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα. Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες/δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πώς ούτε το υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει εβδομαδιαία ενημέρωση από τις τράπεζες και τα funds για τα δάνεια που ρυθμίζονται, ώστε μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα.

Χαμηλό το ενδιαφέρον για την πλατφόρμα α΄κατοικίας

Υπάρχουν εκτιμήσεις που υποστηρίζουν πως το υποτονικό ενδιαφέρον για την πλατφόρμα α’ κατοικίας οφείλεται και στο γεγονός ότι οι δανειολήπτες απευθύνονται στην τράπεζα και ρυθμίζουν απευθείας το δάνειό του. Σημειώνεται πως τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πια πιο ευέλικτα στις ρυθμίσεις δανείων και τα κίνητρα που προσφέρουν είναι ελκυστικά.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την πλατφόρμα, θα προχωρήσει σε σχετική διαφημιστική καμπάνια για να ενημερώσει τους πολίτες.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, αναφορικά με την προστασία της α’ κατοικίας, η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξηθούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα, δεδομένου πως από 1ης Μαΐου δεν θα ισχύει καμία προστασία, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πλειστηριασμοί.

Γεωργιάδης: Πάνω από 3.000 αιτήσεις πέρασαν το πρώτο στάδιο για την α΄κατοικία

Ο νέος πτωχευτικός

Εν τω μεταξύ τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης δουλεύουν τις βασικές παραμέτρους του νέου πτωχευτικού, το οποίο θα προβλέπει την πρόνοια και όχι την προστασία των δανειοληπτών.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει τα βήματα προκειμένου ένα φυσικό πρόσωπο να προχωρήσει σε πτώχευση, στα πρότυπα των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να του παρέχεται καμία είδους προστασία για την πρώτη του κατοικία, ανεξάρτητα την περιουσιακή και εισοδηματική του κατάσταση. Αντίθετα, η μόνη πρόβλεψη που θα υπάρχει θα είναι για τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Δημόσιο θα χορηγεί επίδομα στέγασης προκειμένου να καλύψει ένα μέρος του ενοικίου που θα καταβάλει οι οικογένεια μετά τον πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας.

Στον οφειλέτη και πρώην ιδιοκτήτη του ακινήτου θα δίνεται η ευκαιρία να διαπραγματευτεί με την τράπεζα την διαμονή του στο διαμέρισμα, καταβάλλοντας στο εξής ενοίκιο. Προϋπόθεση βέβαια θα είναι το ακίνητο μετά την κατάσχεση να μην έχει πλειστηριαστεί ή μεταβιβαστεί σε άλλο ιδιοκτήτη.

Το επίδομα στέγασης θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο καθεστώς το οποίο προβλέπει επιδότηση δόσης του δανείου για όποιον δανειολήπτη ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ένταξη στην προστασία πρώτης κατοικίας.