ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κοροναϊός χτυπά τα χρηματιστήρια – Έκαναν φτερά 1,65 δισ. από το Χ.Α.

INTIME

O κοροναϊός χτύπησε τις διεθνείς αγορές, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν σημαντική πτώση σε εβδομαδιαία βάση. Ανάλογη εικόνα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που κατέγραψε πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει σε χαμηλά πενταμήνου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,97%, ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 3,40%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 4,86%.

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν πτώση 4% περίπου στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Στη Wall Street, ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 υποχρεώθηκε σε απώλειες περί το 1,85%, ενώ πτωτικά κατά 5% κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου.

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει ο κοροναϊός κάνει τους αναλυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν επιδημία και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την αναπτυξιακή πορεία της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει πλήγμα άλλες συνδεόμενες οικονομίες.

Το εύθραυστο επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω από τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, καθώς η ανάπτυξη σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% το δ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στην κοινωνική αναταραχή και την πολιτική αβεβαιότητα, εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την εκτίμηση ότι ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα αλλά εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο είναι δυνατόν να προκαλέσει ακόμη και διεθνή ύφεση, εκφράζει ο επενδυτικός όμιλος GnS Economics σε ανάλυσή του.

Σύμφωνα με τη GnS Economics ο ιός μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ύφεση την κινεζική οικονομία και μαζί με αυτήν να συμπαρασύρει σε ύφεση όλη την υφήλιο.

Για διόρθωση της τάξης του 10% στις αγορές λόγω του κοροναϊού προειδοποιεί η Societe General, ενώ η Morgan Stanley, βλέπει πτώση 5%. Μάλιστα η SocGen συστήνει στους επενδυτές να μην αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές και να μην ακολουθήσουν τη γνωστή συμβουλή «buy the dip» και να περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τον κοροναϊό.

Η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να αποδειχτεί χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-09, υποστηρίζει η Moody’s σε ανάλυσή της. Επισημαίνει ότι ήδη καταγράφεται βουτιά 7,1% στις τιμές βιομηχανικών μετάλλων, με τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.

Αν συμβεί το αδιανόητο και υπάρξει πανδημία, η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να είναι σημαντική. Χρησιμοποιώντας τους μέσους όρους και συγκρίνοντάς τους με τα χαμηλά 2015-16, η Moody’s θεωρεί ότι μπορεί οι τιμές μετάλλων να βουτήξουν κατά 26% και η τιμή του αργού κατά 43%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης