ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παζάρι» με την Ευρώπη για την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου

ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ονομαστική μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% φέτος, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2020, αλλά και ταχύτερη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν τους βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εμφανίζεται να θεωρεί πως δημοσιονομικός χώρος υπάρχει εξαιτίας του λεγόμενου smoothing mechanism, του μηχανισμού δηλαδή που θα δίνει τη δυνατότητα το περίσσευμα πλεονασμάτων (πάνω από τον στόχο) να δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι μελλοντικών ενδεχόμενων αποκλίσεων.

Το κλείσιμο του 2019 αναμένεται να γίνει με υπέρβαση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αντί για 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα κλείσει κοντά στο 3,8% του ΑΕΠ. Αυτή η υπέρβαση των 0,3 μονάδων (κοντά στα 600 εκατ. ευρώ), εάν κλείδωνε ο μηχανισμός, δεν θα σήμαινε πως το 2020 το υπουργείο Οικονομικών θα χαμήλωνε εμμέσως τον στόχο στο 3,2% του ΑΕΠ.

Όπως εξηγούν πηγές όμως, αυτό θα σήμαινε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να περιορίσει τα περιθώρια ασφαλείας τα οποία μοιραία ενσωματώνει τώρα στον προϋπολογισμό ώστε ακόμα και σε περίπτωση αστοχιών να μη διαταραχθεί η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Εμμέσως και πάλι, προκύπτει έξτρα δημοσιονομικός χώρος.

Για την καθαρή μείωση των στόχων επί των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% ή και στο 2% του ΑΕΠ από το 2021, υπάρχουν στους κόλπους των αναλυτών αμφιβολίες προερχόμενες από τις γνωστές στο παρελθόν ενστάσεις των Γερμανών σε καθετί που αλλάζει οτιδήποτε συμφωνημένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης