ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδήλωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν

Εκδήλωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν

H ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν και οι δυνατότητες δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης «Discover Azerbaijan», που συνδιοργανώθηκε χθες, Τετάρτη, από τον ΣΕΒ, τον Οργανισμό Enterprise Greece και την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα. 

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξαν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Γεώργιος Φιλιόπουλος, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ανάρ Χουσεΐνοφ, και ο σύμβουλος του προέδρου της Azerbaijan Export & Investment Promotion Foundation – ΑzPromo, Φουάντ Παναχόφ.

Ο κ. Μπίτσιος σημείωσε ότι η χαμηλή ροή των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δυο χώρες δεν αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων. Το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία, κυρίως στον τομέα των φαρμάκων, των πρώτων υλών και της αγροδιατροφής που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων προς τη χώρα κατά τα τελευταία τρία έτη.

Ο κ. Φιλιόπουλος τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, και τη σημασία που έχει η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, ικανή να την μετατρέψει σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας και μεταφορών μεταξύ τριών ηπείρων. Τέλος, πρόσθεσε «ότι η ενέργεια αποτελεί έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας για την συνεργασία των δύο χωρών, η οποία όμως θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς που προσφέρονται για αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες».

IMG 5967

Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος του Προέδρου της AzPromo, Φουάντ Παναχόφ, παρουσίασε το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Αζερμπαϊτζάν και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Η έως τώρα διμερής οικονομική συνεργασία επικεντρώνεται κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Υπάρχουν ωστόσο δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, συσκευασιών, χημικών, όπως επίσης και στις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Η Πρόεδρος του κρατικού Οργανισμού Agro Procurement and Supply OJSC, κα. Λεϊλά Μαμάντοβα, εστίασε στον αγροδιατροφικό τομέα και στις καταναλωτικές συνήθειες των Αζέρων, ενώ, ο Γραμματέας Β’ της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Χακανί Χατζίεφ, παρείχε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της αγοράς του Αζερμπαϊτζάν, που ενδιαφέρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι κκ. Κώστας Βαμβακάς (VK PREMIUM), Δημήτρης Μπακόλας (European Profiles) και Μπάμπης Τσαρούχας (BIOS Agrosystems), μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους, από την επιτυχή τους παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν.

IMG 3212 1
IMG 5950

Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και κομβική για την ευρύτερη περιοχή γεωγραφική θέση. Υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και βωξίτη. Το 2018, σύμφωνα με την Αζερική Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε σε 80 περίπου δις Μανάτ (46,9 δις USD), σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το 2017. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε το πρώτο ενδεκάμηνο του 2019 σε 235 εκατ. ευρώ, έναντι 224,5 εκατ. για ολόκληρο το 2018. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών, για το ίδιο διάστημα, διαμορφώθηκε σε 8 εκατ. ευρώ. Οι αζέρικες εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 227 εκατ. ευρώ και αφορούν αποκλειστικά σε πετρέλαιο.

IMG 5930