ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόγραμμα και τις ενέργειες των επόμενων 10 ημερών θα προσδιορίσουν κυβέρνηση και θεσμοί

Το πρόγραμμα και τις ενέργειες  των επόμενων 10 ημερών θα προσδιορίσουν κυβέρνηση και θεσμοί
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς προκειμένου μέσα στις επόμενες 10 ημέρες να συντελεσθεί πρόοδος στην αξιολόγηση, θα καθορίσουν σήμερα σε συνάντηση στις 11 το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM).

Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά από την αρχή της εβδομάδας προσκόμισε στους πιστωτές όλα τα σχέδια και τα στοιχεία για την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις παρεμβάσεις για την ανάσχεση των κόκκινων δανείων, αναμένεται πως σήμερα οι επικεφαλής των κλιμακίων θα παρουσιάσουν στην κυβέρνηση τις βασικές αρχές της αξιολόγησης και το τι επιδιώκουν σε επίπεδο ασφαλιστικού, φόρων, δημοσιονομικών και κόκκινων δανείων. Αν και οι θεσμοί δεν εκφράζονται με ενιαίο τρόπο για το ύψος και το βάθος συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο σήμερα αναμένεται να ζητήσουν όλοι τις ίδιες παρεμβάσεις – ορόσημα από τους Έλληνες υπουργούς.

Άλλωστε οι χθεσινές αναφορές της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο ασφαλιστικό και στην ελάφρυνση του χρέους και η αποσαφήνιση της πως η Ελλάδα «πρέπει να πετύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά» αποτελούν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ήταν ξεκάθαρο. Αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν είναι βαθιά και όπως απαιτείται προκειμένου να μειωθεί η «αιμοδοσία» προς τα ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό με 10% του ΑΕΠ ετησίως, τότε αυτό θα σημαίνει προς η Ευρωζώνη θα πρέπει να δεσμευθεί για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Σημαντική ήταν και η επισήμανση της πως η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα πρέπει να είναι «υπερβολική», κάτι που μάλλον έχει ως αποδέκτες απευθείας τους Γερμανούς.

Αλλά και προς την Κυβέρνηση Τσίπρα η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους αυτή δεν θα καταστήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο, ειδικά όταν η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα από τους φορολογουμένους είναι 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η αναφορά της δε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ότι αυτό απαιτεί τη λήψη μέτρων «σήμερα» δείχνει πως το ΔΝΤ θα επιμείνει σε «καθαρές»εξοικονομήσεις μέσω περικοπών συντάξεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ομάδες των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ,ΕΚΤ και ESM θα παραμείνουν στην Αθήνα για να επεξεργασθούν με τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Οικονομίας τα ζητήματα προτεραιότητας στις συντάξεις, στη φορολογία και στις αλλαγές στο ιδιωτικό χρέος και να προετοιμάσουν το έδαφος για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που από όλες τις πλευρές χαρακτηρίζεται ως η πλέον απαιτητική.