ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή όχι στα χαρτιά

Στην ανάγκη το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση αναφέρθηκε πριν λίγο η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτηθείσα για το εάν το ΔΝΤ εγείρει αξιώσεις στο ασφαλιστικό που καθυστερούν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το περιεχόμενο της συνάντησής της με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός αποσαφήνισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως η ίδια έχει επανειλημμένα δηλώσει πως το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δυο πόδια. Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.«Αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική και ουσιαστικά βαθιά μεταρρύθμιση, όπως απαιτείται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά. Αλλά εξίσου, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους αυτή δεν θα καταστήσει στην πραγματικότητα το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο», ανέφερε και εξήγησε πως δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμιση του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

Η ίδια τόνισε πως πρέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση.«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα διαρκέσουν προκειμένου να το καταστήσουν βιώσιμο», ανέφερε.

Η ίδια απέρριψε τις επικρίσεις ότι το ΔΝΤ είναι αυστηρό. «Πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, αυστηρό και τρομερό ΔΝΤ, επειδή δεν θέλουμε να εφαρμοστούν δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη κάνει πολλές θυσίες. Έχουμε πει από καιρό ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική», τόνισε. Ξεκαθάρισε πάντως πως «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» και πως για να γίνει αυτό η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, το φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, αλλά και ότι η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους πρέπει να συνοδεύσει αυτήν τη διαδικασία.

«Έτσι θα είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στη βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν και στο γεγονός ότι το πρόγραμμα χρειάζεται να στηρίζεται σε δύο πόδια. Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα. Θέλουμε η χώρα να πετύχει στο τέλος της ημέρας, αλλά να πετύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης