Στη σκιά της πανελλαδικής απεργίας οι συναντήσεις θεσμών – κυβέρνησης
Λιγότερες από 24 ώρες έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να καταλήξουν στις «βασικές αρχές» της αξιολόγησης και στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.
Οι σημερινές συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) θα ξεκινήσουν μετά τις 2 το μεσημέρι, λόγω των κινητοποιήσεων στο κέντρο των Αθηνών που σχετίζονται με τη σημερινή απεργία.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιμείνει στο να μεταπείσει τους θεσμούς τόσο για το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ το 2016. Οι δανειστές από την πλευρά τους ζητούν περικοπές στις συντάξεις, χορήγηση εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και μετά από 20 έτη εργασίας, καθώς και κατάργησή του εφάπαξ.
Εν συνεχεία στις 3.30 θα εξεταστούν ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η κοινωνική στέγαση και συγκεκριμένα το πώς θα εξοικονομηθούν πόροι έως 900 εκατ. ευρώ από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε πανελλαδική κλίμακα.
Στις 4.30 θα ακολουθήσει συνάντηση των θεσμών με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτή θα εξετασθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω ρυθμίσεων, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων ή πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων, αλλά και η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε οι κατευθυντήριες γραμμές για την αναδιάρθρωση του χρέους να αντιμετωπίζουν ομάδες δανειοληπτών (π.χ. ΜΜΕ - Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) στη βάση σαφών κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση των χαρτοφυλακίων λιανικής.
Τα θέματα των παρεμβάσεων που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του ανταγωνισμού και στα κλειστά επαγγέλματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η συζήτηση αυτή αναμένεται να επικεντρωθεί στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα αναφορικά με την υιοθέτηση 10 συστάσεων του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης μέσω δευτερογενούς νομοθεσίας για τις αγορές των αλκοολούχων ποτών και των πετρελαιοειδών, αλλά στην επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.