ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για παράταση της προστασίας δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε συμφωνία ώστε να παραταθεί έως τις 15 Μαρτίου το ισχύον καθεστώς προστασίας δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία, αλλά και καταναλωτικών χορηγήσεων και δανείων μικρομεσαίων ήλθαν κυβέρνηση και θεσμοί σε συνάντηση που έληξε λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υπέβαλε αίτημα στα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM ώστε να εξαιρεθούν από την πώληση σε funds δάνεια που έχουν υποθήκη κύρια κατοικία.

«Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη θεσμοθέτηση εξαιρέσεων και κριτηρίων για τις δυνατότητες πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη ή ενέχυρο την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη συμπεριλαμβανομένων και των μικρών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα μπορούν να μεταβιβαστούν σε τρίτους όλα τα υπόλοιπα δάνεια που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία, καθώς και τα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιρειών.

Πάντως το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες επιθυμούν τουλάχιστον για την επόμενη διετία η διαχείριση των κόκκινων δανείων να γίνεται από τις ίδιες, ενώ τα funds επιδιώκουν να υπάρξουν άμεσα πωλήσεις και πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι θεσμοί θέλουν οι επισφάλειες των τραπεζών να μειωθούν και να καθαρίσουν οι ισολογισμοί τους. Και στη φάση αυτή συντάσσονται με τις πωλήσεις δανείων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πλευρά της θέλει να ξεκαθαρίσει πως το ίδιο επίπεδο προστασίας που απολαμβάνουν σήμερα οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να το έχουν και μετά από ενδεχόμενη πώληση των δανείων τους σε funds.

Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη.

Στις 9 το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, στις 10.30 συνάντηση με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη αναπληρωτή υπουργός, αρμόδιο για θέματα Διοικητική Μεταρρύθμισης, στις 12 συνάντηση για τα δημοσιονομικά και στις 2.30 το μεσημέρι σύσκεψη για θέματα φορολογία εισοδήματος, παρουσία του Τρύφωνα Αλεξιάδη. Για τις 4.30 το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση για τις συντάξεις, ωστόσο αυτή θα επιβεβαιωθεί αύριο το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης