ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν πρέπει το Ασφαλιστικό να επαναφέρει την ένταση μεταξύ Ελλάδας - δανειστών

EUROKINISSI

Οι ελληνικές συντάξεις και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές απασχολούν το σημερινό κύριο άρθρο του Bloomberg.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Ελλάδα αν και μικρή χώρα, μέσα στο 2015 έθεσε εν αμφιβόλω την σταθερότητα του ευρώ.

Ένα χρόνο μετά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πρόθυμος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους πιστωτές ως αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια. Και καμία από τις δύο πλευρές δεν θα πρέπει να αφήσει μια εκκρεμότητα – την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – να θέσει εκ νέου σε κίνδυνο το ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική, με την ανεργία να επιμένει σε υψηλά ποσοστά, ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% αυτή τη χρονιά ενώ για το 2017 αναμένεται ανάπτυξη 1,9%. Παράλληλα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αναβαθμιστεί.

Το Bloomberg εκτιμά πως η εγχώρια πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και για να αποφευχθεί η επανάληψη ενός δράματος θα πρέπει τόσο η σταθερότητα στις δεσμεύσεις από την μεριά της Ελλάδας να παραμείνει ως έχει, τόσο και η πλευρά των δανειστών να επιδείξει ευελιξία.

Το άρθρο τονίζει πως η διατήρηση της πίεσης στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντική αλλά η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας, κάνοντας μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε σχέση με το παρελθόν, αφού οι αδέξιοι χειρισμοί μπορούν να προκαλέσουν μια νέα πολιτική κρίση.

Σχετικά με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Ελλάδα και οι πιστωτές της διαφωνούν για πως θα εξοικονομηθούν πόροι: αν θα είναι μέσω υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών (όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση) ή αν θα είναι μέσω περικοπών συντάξεων (όπως επιθυμούν οι δανειστές).

Είναι αλήθεια, αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην είσπραξη των φόρων δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ωστόσο, αν υπάρχει προοπτική να επανέλθει η οικονομική ευρωστία του συστήματος συνταξιοδότησης, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να την αποδεχτούν. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για το πως το κόστος θα ισορροπήσει μεταξύ των φορολογουμένων και των συνταξιούχων της.

Τέλος, οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για μια νέα ελάφρυνση του χρέους. Όλοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά της Ελλάδας δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς την ελάφρυνση του χρέους και αυτή η συζήτηση έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Οι λεπτομέρειες της ελάφρυνσης δεν χρειάζεται να αποφασιστούν τώρα, αλλά οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτό θα δώσει στους έλληνες ψηφοφόρους έναν ακόμη λόγο να αντέξουν το επόμενο στάδιο της λιτότητας, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζοντας ένα μεγάλο και παράλογo κόστος, εξανάγκασε τον Τσίπρα να υποκύψει. Αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί επανάληψη ενός παρόμοιου επεισοδίου θα πρέπει να φανεί γενναιόδωρη κατά την νίκη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης