Παράταση στην πώληση κόκκινων δανείων θα επιδιώξει ο Γ. Σταθάκης
Για σήμερα στις 7 το απόγευμα έχει οριστεί το ραντεβού ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των δανειστών με κύριο θέμα συζήτησης αυτό των κόκκινων δάνειων και συγκεκριμένα το θέμα της πώλησης ή όχι και των στεγαστικών πρώτης κατοικίας, καθώς και των δάνειων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εταιρείες διαχείρισης.
Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται πρόθυμη να συμφωνήσει στην πώληση των δανείων αυτών, ωστόσο κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενόψει της διαπραγμάτευσης.
Στο πλαίσιο αυτο στην αποψινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Σταθάκης θα επιδιώξει αρχικά μια παράταση μερικών εβδομάδων με ορίζοντα το νεότερο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επικαλούμενος αφενός τον περιορισμένο χρόνο που απομένει για να συμφωνηθεί το πλαίσιο ως τις 15 Φεβρουαρίου και αφετέρου το ότι έτσι θα δοθεί εύλογος χρόνος σε πολλούς υπερήμερους δανειολήπτες να επιδιώξουν ρυθμίσεις με τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση επιδιώκει παράλληλα τη θεσμοθέτηση εξαιρέσεων και κριτηρίων για τις δυνατότητες πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη ή ενέχυρο την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη συμπεριλαμβανομένων και των μικρών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σήμερα μπορούν να μεταβιβαστούν σε τρίτους όλα τα υπόλοιπα δάνεια που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία, καθώς και τα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιρειών.
Πάντως δεδομένης της βούλησης των πιστωτών να επιταχυνθεί η ενεργητική διαχείριση των δανείων από τις τράπεζες, δεν είναι σίγουρο ότι η κυβερνητική επιδίωξη για παράταση της προθεσμίας πώλησης δανείων θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Απαίτηση των δανειστών για κόκκινα δάνεια
Την εναρμόνιση του νόμου για την πώληση και διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με τις ευρωπαϊκές πεπατημένες ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, προσθέτοντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο.
Ο υφιστάμενος νόμος εξαιρεί όλες τις κατηγορίες δανείων εκτός από τα στεγαστικά που δεν είναι α’ κατοικία και τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων. Με αποτέλεσμα να... σκοντάφτει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, που δεν βρίσκουν ανοικτούς δρόμους για να μπουν στην αγορά.
Η τρόικα έχει ζητήσει την εναρμόνιση του νόμου 4354, που ψηφίστηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, με εκείνους που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρώπης όπου οι αγορές είναι δεκτικές στα distress funds.
Ο νόμος 4354 που αφορά πωλήσεις και διαχείριση «κόκκινων» δανείων, επιτρέπει μόνον την πώληση των «κόκκινων» δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις και μόνο μετά από την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εξαιρούνται στεγαστικά κύριας κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κοκ.
Αν και οι εξαιρέσεις δανείων ισχύουν έως τις 15 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν τροποποιηθεί ο νόμος τότε, οι τράπεζες μετά από την ημερομηνία αυτή θα μπορούν να πουλήσουν οποιαδήποτε «κόκκινα» δάνεια επιθυμούν σε ξένα ή ελληνικά funds, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους νομοθέτηση από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης του υφιστάμενου νόμου, η κυβέρνηση θα προστατεύει τα «κόκκινα» δάνεια α’ κατοικίας και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν δραστικά το μέγεθος του ισολογισμού τους πουλώντας μη εξυπηρετούμενα αλλά και «πράσινα» δάνεια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και να απελευθερώσουν εποπτικά κεφάλαια μέσα από τη μείωση των προβλέψεων για κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων.
Τραπεζικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο απώτερος στόχος είναι τα δάνεια να κινηθούν χαμηλότερα από το επίπεδο των καταθέσεων (σήμερα οι καταθέσεις κινούνται στο εύρος των 120 δισ. ευρώ και οι συνολικές χορηγήσεις στα επίπεδα των 220 εκατ. ευρώ) ούτως ώστε οι τράπεζες να έχουν ελεύθερη ρευστότητα για να μπορέσουν να δανείσουν την οικονομία με ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια
Διαβάστε επίσης:
Τα «κόκκινα» δάνεια θα κρίνουν την πορεία των τραπεζιτών
«Una faccia una razza» στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων;