Οι εξελίξεις στον Κόλπο οδηγούν σε ράλι το πετρέλαιο
Οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεμαϊνί στη Βαγδάτη, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οδηγεί σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου.
Στις αγορές εμπορευμάτων ο «μαύρος χρυσός» διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην προσφορά πετρελαίου της περιοχής.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent σημειώνει άνοδο κατά +3,02% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68,25 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στα 69,16 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αναφορικά με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,89% στα 62,95 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 63,84 δολ. ανά βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου του περασμένου έτους.
Οι αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τοπίο που διαμορφώνεται στον κόλπο μετά τις τελευταίες εξελίξεις και θεωρούν ότι μπορεί να πληγεί η προσφορά.
«Οι κίνδυνοι από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να αυξάνονται στη Μέση Ανατολή και δεν αποκλείεται να αυξηθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της πολιτοφυλακής στο Ιράκ που στηρίζεται από το Ιράν», δήλωσε ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya.
Ο ίδιος εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου «έχουν ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο, καθώς πολλοί αναλυτές πρέπει να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση, ώστε να συμπεριλάβουν μία ήρεμη περίοδο στο εμπορικό μέτωπο».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, Helima Croft, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν. «Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες», υποστήριξε η Helima Croft.
Ο Μάθιου Μπέι, στρατηγικός αναλυτής στο Stratfor, επισημαίνει πως η επίθεση πιθανόν θα προκαλέσει σημαντικά αντίποινα από το Ιράν, καθώς και την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ.
Σημειώνεται ότι το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ, με τις ημερήσιες εξαγωγές της χώρας να αγγίζουν τα 3,4 εκατ. βαρέλια.