ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ δεν θα δώσει πολλά χρήματα στο νέο πρόγραμμα

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε γιαπωνέζικη εφημερίδα.

Στην ερώτηση της εφημερίδας πως αξιολογεί την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο που είναι Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε διπλωματικά.

Αρχικά επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός πως όταν οι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα προσαρμογής που έτρεξε για δύο έως τρία έτη η Ελλάδα χρειάστηκε και τρίτο πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Είχαν προβλήματα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Από την πλευρά της ανταγωνιστικότητας τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλα και υπήρχε έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανάφερε.

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό, τι στις άλλες χώρες, αλλά αν και έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς οι μισθοί, τα ημερομίσθια και οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά 30 έως 40% σε ονομαστικούς όρους, επεσήμανε πως η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί. «Όλα αυτά πρέπει να συνεχιστούν, επειδή το σημείο αφετηρίας ήταν πολύ δυσχερές», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Όπως είπε, επί του παρόντος τα σημαντικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του προϋπολογισμού για το 2017 και το 2018. «Αν και συμφωνούμε επί των δημοσιονομικών στόχων δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων αυτών», ανέφερε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο με μια πολύ διαφορετική εντολή από την πρώτη θητεία της, θα λάβει τα αναγκαία μέτρα. «Όταν εξελέγη για πρώτη φορά, πριν από ένα χρόνο, είχε την εντολή να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις και προσπάθησε μια πολύ διαφορετική στρατηγική. Αυτό απέτυχε και ήταν πολύ δαπανηρό για την ελληνική οικονομία και τον πληθυσμό. Όταν εξελέγη για δεύτερη φορά το Σεπτέμβριο, είχε τη σαφή εντολή να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αυτή είναι η νέα εντολή του και είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτή την εντολή», ανέφερε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πόσο καιρό θα πάρει έως ότου η Ελλάδα τελειώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιστρέψει στην ομαλότητα ο επικεφαλής του ESM δεν απάντησε συγκεκριμένα. Όπως είπε, υπό μια ευρύτερη έννοια οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν ποτέ για καμιά χώρα, ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ιαπωνία ούτε για την Ελλάδα. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει πάντα να συνεχίζονται», είπε και προσέθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει έδαφος, δεδομένης της πολύ αδύναμης θέσης που είχε όταν εκκίνησε το πρόγραμμα προσαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην απελευθέρωση ορισμένων τομέων, όπως η αγορά της ενέργειας. «Πρόκειται για μια πλήρη ατζέντα», είπε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα λήγει το Μάρτιο ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως αν και από το 2014 δεν έχει υπάρξει καμία εκταμίευση του Ταμείου προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ και έχει δεσμευτεί ότι η αίτηση της εξακολουθεί να ισχύει.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ μετείχε σε όλες τις συναντήσεις που είχαν για την Ελλάδα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από το περασμένο καλοκαίρι. Έτσι, με αυτή την έννοια έχουν εμπλακεί πλήρως. Είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες. Όμως, το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το δικό του σχεδιασμό, διότι το πρόγραμμα του θα διεξαχθεί παράλληλα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως και στο παρελθόν. Η ελληνική κυβέρνηση το θέλει αυτό, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν επίσης το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα», ανέφερε και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ θέλει να περιμένει μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο πλαίσιο της λεγόμενης πρώτη αξιολόγησης. Και θέλουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους η οποία θα συζητηθεί μετά την σύναψη της πρώτης αξιολόγησης. Πραγματικά ελπίζω ότι τότε οι προϋποθέσεις θα πληρούνται και το ΔΝΤ θα μετέχει και αυτό». Ο Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε στο σημείο αυτό πως αν και το ΔΝΤ δεν θα δώσει πολλά χρήματα στο νέο πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι χρήσιμο λόγω της εμπειρίας του.

Απαντώντας σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν ο επικεφαλής του ESM είπε πως υπάρχει μια μακροχρόνια δέσμευση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και αν χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους αυτή η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους θα παρασχεθεί. Προσέθεσε ακόμη πως αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για την Ελλάδα από το απόθεμα του χρέους, ξεκινώντας από το 2022 τα ετήσια βάρη για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα αυξηθούν.

«Θα εξετάσουμε αυτό το θέμα. Μπορούμε να συμφωνήσουμε, για παράδειγμα, να επιμηκύνουμε τις προθεσμίες λήξης των δανείων ή να έχουν αναβολές πληρωμής τόκων αν αυτό είναι απαραίτητο για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόνον μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό θα απαιτήσει ακόμη δύο μήνες περίπου. Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή τι ακριβώς θα συμβεί. Αλλά η δέσμευση είναι εκεί για χορήγηση περισσότερης ελάφρυνσης του χρέους, αν χρειαστεί. Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, η δέσμευση υπάρχει και είναι πολύ σταθερή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης