ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «εισαγωγική συζήτηση» ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM

Με «εισαγωγική συζήτηση» ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκινά στις 5 το απόγευμα η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και θα γίνει μια «εισαγωγική συζήτηση» με τους θεσμούς.

Οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και ενημερώνονται από τα τεχνικά κλιμάκια για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μεγέθη της περιόδου 2016 -2018.

Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλλειμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, και μετά, φυσικά, το διάλλειμα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να τελεσφορήσει μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να μην επαναληφτούν τα προβλήματα ρευστότητας του 2015 και να ακολουθήσει ευθύς αμέσως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει βαριές υποχρεώσεις όπως το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό του 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιόδου 2017-18, τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ