ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασκήσεις εξισορρόπησης μεταξύ περικοπών συντάξεων και προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος

«Οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν». Αυτό είναι το μήνυμα που έχουν στείλει ΔΝΤ και Ευρωζώνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Το επιβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχθές δηλώνοντας πως αν και η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό μακροπρόθεσμα δείχνει σοβαρή υπάρχουν μερικά χρηματοδοτικά κενά που πρέπει να επιλυθούν.

Το κατέστησε σαφές και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου τόνισε πως οι μειώσεις μελλοντικών συντάξεων δεν επαρκούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από τις αυξήσεις εισφορών να βρει τους πόρους για την χρηματοδότηση του συστήματος, αρνούμενη να προχωρήσει στην 12η μείωση των κύριων συντάξεων μέσα σε πέντε έτη. Ωστόσο, αν και κάποιες χώρες εντός του Eurogroup, αλλά και κάποια μέρη των θεσμών δεν διαφωνούν με τις αυξήσεις εισφορών, άλλοι αντιδρούν έντονα, καθώς θεωρούν αντιαναπτυξιακό το μέτρο.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα εξετάσουν με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ένα μείγμα λύσεων προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο από το ασφαλιστικό έως το 2018.

Το ΔΝΤ ήδη έχει προτείνει περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, ή εναλλακτικά περικοπή 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ ή μείωση κατά 30% του αθροίσματος των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρεί να αποφύγει αυτές τις προτάσεις, επικεντρώνοντας στο ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι μείωση των συντάξεων κατά 6% 15% ή 30 % θα αποτυπωθεί στην πτώση της κατανάλωσης, στην εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην εξυπηρέτηση δανείων και εν τέλει θα οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων μέσω της επιδοματικής πολιτικής όσων διαβιούν σε επίπεδα φτώχιας.

Στη βάση αυτή, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αύριο θα αναζητηθούν λύσεις που θα οδηγούν τόσο σε αξιόπιστες λύσεις εξοικονόμησης από τις συντάξεις, όσο και στην προστασία του οικογενειακού εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης