Σε πενταετές «Μνημόνιο» μπαίνει η ΔΕΗ
Ένα πενταετές πρόγραμμα «λιτότητας» που προβλέπει αποχώρηση για έναν στους τρεις εργαζομένους, το κλείσιμο 14 λιγνιτικών μονάδων, καθώς και διαφοροποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Η ΔΕΗ καλείται μέσα από το πενταετές επιχειρησιακό πλάνο αφενός να καλύψει το ταμειακό της έλλειμμα και αφετέρου να αναζητήσει ισχυρές και διαφορετικές πηγές εσόδων και κερδοφορίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, δύο από τις βασικότερες παρεμβάσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων και μάλιστα νωρίτερα – το 2023 αντί για το 2028, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός –, αλλά και η σταδιακή μείωση του προσωπικού κατά περίπου 4.000 - 5.000 εργαζομένους.
Σημειώνεται ότι συνολικά ο όμιλος της ΔΕΗ (μητρική εταιρεία, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες) απασχολεί 16.747 εργαζομένους.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να δίνει ένα πληρέστερο και σαφέστερο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, ενώ η απόσυρση των 14 μονάδων θα έρθει το 2023. Το «λουκέτο» θα προσφέρει ετήσια εξοικονόμηση δαπανών στην εταιρεία έως και 300 εκατ. ευρώ, μια και το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο είναι οικονομικά ασύμφορο εξαιτίας της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων που αγοράζει η επιχείρηση.
Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του ομίλου ανέρχονται σε περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν χωρούν πια στις εταιρείες της δημόσιας επιχείρησης, θα αποχωρήσει με κίνητρα εθελουσίας εξόδου και μετατάξεις σε δημόσιες υπηρεσίες.
Οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν σταδιακά θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία που θα κλείσουν, αλλά και από τις ομάδες του προσωπικού που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης.