ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM

Στην Αθήνα άρχισαν να φθάνουν οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι προκειμένου να εκκινήσουν από τη Δευτέρα τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μεγέθη της περιόδου 2016 -2018.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να τελεσφορήσει μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να μην επαναληφτούν τα προβλήματα ρευστότητας του 2015 και να ακολουθήσει ευθύς αμέσως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει βαριές υποχρεώσεις όπως το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό του 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιόδου 2017-18, τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση θα γίνει σε δόσεις. Oι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι θα αποχωρήσουν προς τα τέλη της εβδομάδας για να επιστρέψουν ξανά όταν όλα θα είναι έτοιμα. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν μέσα στον Φεβρουάριο, ύστερα από ένα διάλειμμα 10 ημερών και θα κλείσουν τη συμφωνία έως τα τέλη του μηνός.

«Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών που, αυτή τη φορά, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλλειμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, και μετά, φυσικά, το διάλλειμα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση των τεχνικών κλιμακίων για τον περυσινό Προϋπολογισμό και να προχωρήσει η ανταλλαγή στοιχείων και εκτιμήσεων για το βασικό δημοσιονομικό σενάριο του 2016. Στο ζήτημα αυτό έχει ήδη διαφανεί πως υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ