Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με Folli Follie και Creta Farms
Μέσα στους τελευταίους 18 μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο δέχθηκε σημαντικά πλήγματα και η εικόνα του στιγματίσθηκε από τις υποθέσεις της Folli Follie και της Creta Farms.
Οι αποκαλύψεις πως οι δύο εταιρείες εμφάνιζαν πλασματικά οικονομικά στοιχεία και οι διοικήσεις τους κορόιδευαν τους μετόχους, μικρούς και μεγάλους, ήλθαν να επιβεβαιώσουν τους ψιθύρους που για πολλά χρόνια υπήρχαν στην αγορά.
Το γεγονός ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου ωραιοποιούσε τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie είχε καταγγελθεί από το 2015, αλλά οι εποπτικές αρχές και ειδικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έπραξαν τα δέοντα και ολιγώρησαν ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από το fund Quintessential Capital Management LLC (QCM) το Μάιο του 2018. Για το λόγο αυτό στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Αλλά και στην υπόθεση της Creta Farms, της οικογένειας Δομαζάκη, τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών έδειξαν πως οι βασικοί μέτοχοι έβαζαν χέρι στο ταμείο της εισηγμένης εταιρείας, χωρίς κανείς να έχει πάρει είδηση το παραμικρό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένας από τους λόγους που οι εποπτικές Αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν δυσκολία στο να ελέγξουν τις εν λόγω εταιρείες, ήταν το γεγονός πως η Διοίκηση τους γινόταν από ένα στενό κύκλο ανθρώπων που συνδέονταν με οικογενειακές σχέσεις (οι οποίοι ήλεγχαν και την πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις).
Το ίδιο ίσχυε και για τις Επιτροπές Ελέγχων των Folli Follie και Creta Farms, οι οποίες δεν ασκούσαν κανένα ουσιαστικό έλεγχο στο ΔΣ ή στο έργο των ορκωτών ελεγκτών των εισηγμένων επιχειρήσεων. Οι τελευταίοι, οι ορκωτοί ελεγκτές, είναι ήδη αντιμέτωποι με σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς θεωρείται πως συμμετείχαν στον εξωραϊσμό των οικονομικών μεγεθών.
Προκειμένου να ξεπεράσει τα προαναφερόμενα εμπόδια η κυβέρνηση έδωσε με νομοθετική ρύθμιση τη δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διορίζει προσωρινές διοικήσεις σε εισηγμένες εταιρείες και να λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα για την μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού τους συμβουλίου. Η τροπολογία έρχεται να επιλύσει τα προαναφερόμενα πρακτικά ζητήματα και εποπτικά ελλείμματα που διαφάνηκαν με τις υποθέσεις των Folli Follie και Creta Farms.
Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητά το διορισμό προσωρινής διοίκησης και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου ή μελών αυτού, σε περίπτωση που συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Έλλειψη διοίκησης, εταιρείας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.
- Παρακώλυση, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου.
- Βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή και τα συμφέροντα των επενδυτών.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η σχετική ρύθμιση θα επιτρέψει την εκδίωξη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από τη Διοίκηση της Folli Follie. Αυτό μέλλει να αποδειχτεί στην πράξη. Πρέπει να σημειωθεί πως η σχετική νομοθετική διάταξη προβλέπει πως το έργο της προσωρινής διοίκησης που θα ορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνίσταται αποκλειστικά στη διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την εκλογή διοικητικού συμβουλίου από τη γενική συνέλευση ή την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσής της με βάση το δίκαιο που τη διέπει.
Στην υπόθεση της Folli Follie η πλευρά της εταιρείας υποστηρίζει πως ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με μερίδα των ομολογιούχων της για μια συμφωνία εξυγίανσης στη βάση των προβλέψεων του Πτωχευτικού Κώδικα. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται μόλις από το 42% των πιστωτών της Folli Follie και όχι από το 60% που απαιτεί ο νόμος.
Σε κάθε περίπτωση, κομβική σημασία για την υπόθεση της Folli Follie θα έχει η δικαστική εξέλιξή της. Μετά την ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην ανάκριση, χωρίς να εξελίσσεται με την ταχύτητα που θα περίμενε κανείς δεδομένης της σημαντικότητάς της.