ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προσοχή σήμερα στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

ASSOCIATED PRESS / FRANCISCO SECO

Η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνεται στην έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ρωτήθηκε χθες από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο εάν μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου θα αλλάξουν οι υπολογισμοί σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και τη δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε.

«Αναμένεται επικαιροποίηση και έχουν επιληφθεί οι θεσμοί» απάντησε ο Σεντένο, προσθέτοντας πως «περιμένουμε νέο υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα λαμβάνει υπόψη του τη μείωση των επιτοκίων». Η καταληκτική δήλωση του προέδρου του Eurogroup ήταν… όλα τα λεφτά. «Είμαι βέβαιος», είπε, «ότι θα γίνει αυτό προσεχώς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα θετικά νέα».

Να σημειωθεί πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να λαμβάνει αποστάσεις στο ζήτημα του χρέους από την έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών το ΔΝΤ.

Για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ εκτιμά πως αναμένεται να μειωθεί από περίπου 185% του ΑΕΠ το 2018 σε περίπου 145% του ΑΕΠ το 2028. Το Ταμείο εστιάζει στο ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μεταβληθεί σταδιακά ως προς το μείγμα του. «Το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ανήκει επί του παρόντος στον δημόσιο τομέα (80% του συνολικού δημόσιου χρέους) και αυτό το χρέος διαθέτει ευνοϊκή διάρθρωση και επιτόκιο. Καθώς το δημόσιο χρέος ωριμάζει, το ποσοστό του συνολικού δημόσιου χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να αυξηθεί από 20% το 2018 σε περίπου 30% μέχρι το 2028», ανέφερε στην έκθεσή του.

Να τονισθεί πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν υιοθετείται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το χρέος απαισιόδοξες. Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη, διότι δεν λαμβάνει υπόψη την επιθετική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων δανεισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες και ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτή την επιθετική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να την λαμβάνει υπόψη η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης