ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβε τη στενότερη παρακολούθηση και το δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων προσαρμογής.

Ο υπουργός Εργασίας εστίασε στο γεγονός ότι κάποιοι από τους εταίρους δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η ίδια τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των δημόσιων δαπανών για το ασφαλιστικό, ήτοι εκτός από περικοπές να προχωρήσει και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία έχουν ήδη αποδεχτεί οι εργοδότες.

«Τα μέσα με τα οποία θα φτάσουμε στην εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ είναι απόφαση πολιτικού χαρακτήρα και δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Εάν όλα πάνε καλά είπε πως ο ρόλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι απλά να προβεί στην αξιολόγηση της διαδικασίας κατά την επόμενη συνάντηση. Εφ όσον, όμως, συνεχίσουν τα «εμπόδια», εκτίμησε ότι ο λεπτομερής έλεγχος των διαπραγματεύσεων από την εν λόγω Ομάδα θα αποδειχθεί «χρήσιμος».

Σημειώνεται πως σημερινό δημοσίευμα της Huffington Post αναφέρει πως σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη εξοικονόμησης στο ασφαλιστικό μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Κατά την ίδια πηγή το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών συντάξεων κατά 15% κατά μέσον όρο.

Πάντως, οι θεσμοί δεν φαίνονται να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Τόμας Χέντελ και προεδρεύων της σημερινής συνεδρίασης, κανείς από τους τέσσερις επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα δεν ήταν παρών.

Όπως ενημέρωσε, παρ’ όλο που κλήθηκαν, τρεις από αυτούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕSM) απάντησαν ότι η ειδοποίηση δεν ήταν έγκαιρη, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι επί του θέματος τοποθετείται μόνο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημειώνεται, ότι η επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 22 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης