Ευρωπαϊκές σκέψεις για κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ
Την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ πρέπει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο διαφθοράς και εγκληματικής δραστηριότητας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ενάντια στη Διαφθορά, Τζιοβάνι Κέσλερ, σε συνέντευξη του στο Reuters.
«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ακόμα ανάγκη για τόσο μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η κυκλοφορία τους κάνει τη ζωή όσων θέλουν να παρανομήσουν πιο εύκολη» είπε ο Κέσλερ.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εκδίδει το ευρώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για όσα είπε ο Κέσλερ. Σημειωτέων ,πως μέσα στα ζητήματα που συζήτησαν τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε ήταν και η δημιουργία μιας ομάδας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μια από τις αρμοδιότητες της οποίας θα είναι και η παρεμπόδιση χρηματοδότησης των τρομοκρατών με «ζεστό» χρήμα.
Ο Κέσλερ είναι επικεφαλής μιας ομάδας 300 ντεντέκτιβ που το 2014 αποκάλυψαν απάτες συνολικού τζίρου 900 εκατ. ευρώ.
Επίσης ο Κέσλερ -που έχει εργαστεί και στις έρευνες ενάντια στην ιταλική μαφία- επεσήμανε πως η χρήση μικρότερων σε αξία χαρτονομισμάτων καθώς και η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα βοηθούσε τις αρχές. «Το να μπορείς να εντοπίσεις μια συναλλαγή είναι κομβικό όταν μάχεσαι ενάντια στην διαφθορά και την απάτη», δηλώνει.
Το 2015 υπολογίζεται πως τα 500ευρα αντιστοιχούσαν περίπου στο 3% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούσαν , αντιστοιχώνας σε 28% της συνολικής αξίας των μετρητών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Όπως συμβαίνει και με τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ πιστεύεται πως μεγάλο ποσοστό των «ακριβών» χαρτονομισμάτων κυκλοφορούν εκτός Ε.Ε σε περιοχές που προτιμούν τα μετρητά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η Γερμανία ήταν ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθιέρωσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ,. Η αξία του είναι ίση με το παλιό χαρτονόμισμα των 1000 μάρκων. Επιπλέον, ανταποκρινόταν στην παραδοσιακή προτίμηση των Γερμανών σε συναλλαγές με μετρητά αντί για ηλεκτρονικές συναλλαγές.