ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίτευξη των στόχων για το πλεόνασμα έως το 2021 προβλέπει η Κομισιόν

Επίτευξη των στόχων για το πλεόνασμα έως το 2021 προβλέπει η Κομισιόν
ΕΡΑ/JENS BUETTNER

Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως και το 2021 προεξοφλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της για την οικονομία της ΕΕ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η Κομισιόν βλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη από εκείνη που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,8% του ΑΕΠ, ενώ διατυπώνει την εκτίμηση πως οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πιαστούν το 2020 και το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% εφέτος, κατά 2,3% το 2020 και κατά 2% το 2021. Αυτή η εκτίμηση απέχει από την αντίστοιχη της κυβέρνησης που προβλέπει ανάπτυξη 2% εφέτος και 2,8% το 2020.

Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει πως αν και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, ωστόσο αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, έναντι των του ασθενέστερου εξωτερικού περιβάλλοντος, υποστηριζόμενη από τα αυξανόμενα μερίδια εξαγωγών, αλλά και από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη μείωση του κόστους εργασίας. Η βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στον τραπεζικό δανεισμό θα συμβάλει επίσης στην περαιτέρω ανάκαμψη του ΑΕΠ.

Αν και σημειώνεται πως η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς της στόχους, βελτιώνοντας την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών της, σημειώνεται πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2019 εφόσον οι οφειλές από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ καλυφθούν από το αποθεματικό και δεν θα δοθούν νέες παροχές.

Για το 2020 ξεκαθαρίζεται πως η δημοσιονομική πρόβλεψη ενσωματώνει τις προγραμματισμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις παροχών, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα που προσφέρουν δημοσιονομική ισορροπία. Αποσαφηνίζεται δε πως η δημοσιονομική πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε αβεβαιότητα λόγω της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τις συντάξεις, η οποία εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη.