ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μετωπική» με το... καλημέρα: Γιατί η Λαγκάρντ κήρυξε τον πόλεμο στους Γερμανούς

Μπορεί οι Γερμανοί και οι «δορυφόροι» τους να έτριβαν τα χέρια τους… που ησύχασαν από το Μάριο Ντράγκι, αλλά απ’ ότι φαίνεται λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Η διάδοχός του, στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κομψή Γαλλίδα, Κριστίν Λαγκάρντ, με το… καλημέρα κήρυξε τον πόλεμο στους Γερμανούς.

Όλα ξεκίνησαν πριν ένα 24ώρο όταν ο Γενς Βάιντμαν, διοικητής Bundesbank και εκ των «μνηστήρων» για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε πως θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναπροσανατολισμού των ενεργειών της ΕΚΤ προς την κλιματική αλλαγή. Και αυτή η τοποθέτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη δεν έγινε τυχαία, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της αγοράς «πράσινων ομολόγων» από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως επεσήμανε ο Βάιντμαν, κάτι θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αρχή της ουδετερότητας που έχει συμπεριληφθεί στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

«Αντιμετωπίζω τα αιτήματα για μια πράσινη νομισματική πολιτική με τη μορφή, για παράδειγμα, ενός ‘Πράσινου QE, πολύ αρνητικά. Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες. Δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση,» είπε ο Βάιντμαν.

Οι κακές γλώσσες λένε πως ο Βάιντμαν περιμένει στη γωνία την Κριστίν Λαγκάρντ, αφού δεν μπορεί να ξεχάσει ότι αν και ήταν το φαβορί για το «δαχτυλίδι» της ΕΚΤ, τελικά το φόρεσε εκείνη.

Και εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος για τα πράσινα ομόλογα, διότι με τη συγκεκριμένη ιδέα ταυτίζεται η Λαγκάρντ. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει εξαντλήσει όλα σχεδόν τα όπλα της μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και των αγορών ομολόγων όλα αυτά τα χρόνια και να αναζητά νέες δεξαμενές ομολόγων/χρέους από τις οποίες θα μπορούσε να αγοράσει ώστε να συνεχίζει να ρίχνει χρήμα από το «ελικόπτερο» και να συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τα «πράσινα» ομόλογα εξυπηρετούν διπλά. Θα μπορούσαν να συνδεθούν με αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών για έργα υποδομής και επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν το τρόπο θα μπορούσε γίνει πράξη η προτροπή Ντράγκι στις κυβερνήσεις για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, τώρα που η νομισματική πολιτική έχει αγγίξει τα όρια της αποτελεσματικότητας της.

Φυσικά, η Γαλλίδα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Σε λιγότερο από 24 ώρες απάντησε στην πρόκληση του Βάιντμαν, καθώς η Λαγκάρντ έχει μεγάλη εμπειρία στους... πολέμους των παρασκηνίων και στα power games. Σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL μόλις δύο μέρες μετά την τελετή, με την οποία παρέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ από τον Μάριο Ντράγκι, η Λαγκάρντ δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει μήνυμα στη Γερμανία και την Ολλανδία. Ξεχώρισε τις δύο αυτές χώρες, ως τα μέλη του ευρώ που θα έπρεπε, χάρη στα μεγάλα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, να επενδύσουν περισσότερα για τη στήριξη της αναιμικής ανάπτυξης.

«Οι χώρες και ειδικά αυτές με περιθώρια στον προϋπολογισμό τους, δεν έχουν καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες. Εννοώ προφανώς χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία με επίμονα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και ορισμένες ακόμη ανά τον κόσμο» είπε η κ. Λαγκάρντ, η οποία και από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ είχε καλέσει τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, ενώ την είχε επικρίνει και για τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματά της.

«Γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία να μην χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να επενδύσουν στις υποδομές; Γιατί να μην επενδύσουν στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, σε ό,τι τους επιτρέπει μία καλύτερη ισορροπία;» συνέχισε.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η τοποθέτησή της ήταν τεχνική, ωστόσο στους κόλπους των κεντρικών τραπεζών, η συγκεκριμένη αργκό που χρησιμοποίησε ισοδυναμεί με χτύπημα του χεριού στο τραπέζι από τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, με αποδέκτη το Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Γενς Βάιντμαν και τα υπόλοιπα «γεράκια» με κάθε ευκαιρία επέκριναν την πολιτική που ακολουθούσε ο Μάριο Ντράγκι και πολλές φορές είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν την εφαρμογή του QE, για το οποίο έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους. Μάλιστα, ο Μάριο Ντράγκι τον είχε αποκαλέσει o κύριος «Όχι σε όλα».

Η Λαγκάρντ, γνωρίζοντας πως ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης θα βρεθεί απέναντί της από την πρώτη στιγμή, του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση.

Είναι ξεκάθαρο πως ο πόλεμος μεταξύ Λαγκάρντ και γερμανικών «γερακιών», μόλις ξεκίνησε, με τη Γαλλίδα να φαίνεται πως δεν σηκώνει… μύγα στο σπαθί της. Αν θα καταφέρει να είναι αυτή το «αφεντικό» στην ΕΚΤ, περιθωριοποιώντας τους Γερμανούς θα φανεί τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε θα χρειαστεί να δώσει κι άλλες μάχες απέναντι στο Βάιντμαν και τους φίλους του…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης