ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα διοικητικά δικαστήρια λιμνάζουν 20.000 φορολογικές υποθέσεις

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Αύξηση εσόδων άνω των 50 εκατ. ευρώ αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και τη δημιουργία νέων επιτροπών επίλυσης διοικητικών διαφορών για πάνω από 20.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια.

Οι νέες επιτροπές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλύουν γρήγορα υποθέσεις και να αποσυμφωνούν τα διοικητικά δικαστήρια. Η κάθε επιτροπή επίλυσης διοικητικών διαφορών είναι αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς κατόπιν αίτησης η οποία υποβάλλεται, προαιρετικά, από τον φορολογούμενο κατά τα ανωτέρω, εφόσον το προσδιοριζόμενο ποσό κύριου φόρου κ.λπ., ή το ποσό του προστίμου, στη σχετική εκδοθείσα από τον φορολογικό έλεγχο καταλογιστική πράξη, την ορθότητα της οποίας αμφισβητεί ο φορολογούμενος, υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το παραπάνω ποσό υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, η επιτροπή καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έχει έδρα τον Νομό Αττικής, διαρθρώνεται σε τρεις Υποδιευθύνσεις, 13 Τμήματα και ένα Αυτοτελές Γραφείο, εκ των οποίων η μία Υποδιεύθυνση, τα τρία Τμήματα αυτής και το Αυτοτελές Γραφείο της, εδρεύουν εκτός της έδρας της Διεύθυνσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ασκεί, εκτός της κύριας αρμοδιότητάς της, που είναι η επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, κατόπιν υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, υποχρεωτικά προ της άσκησης δικαστικής προσφυγής, τις κατωτέρω αρμοδιότητες:

1. Την εξέταση αιτημάτων αναστολής της καταβολής του 50% του αμφισβητούμενου ποσού της προσβαλλόμενης με την ενδικοφανή προσφυγή πράξης.
2. Την επανεξέταση, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας κατόπιν υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής των πράξεων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.
3. Την επανεξέταση υποθέσεων που αναπέμπονται στη φορολογική διοίκηση με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου για να τηρηθεί η διαδικασία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης