Στα σκαριά η «λίστα Αλεξιάδη» με όσους χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ
Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανήρτησε τα στοιχεία 6.000 νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.
Εκείνη την εποχή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικά ήταν στα 42 δισ. ευρώ και το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ, ήτοι το 70% περίπου. Σήμερα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 85 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τα ίδια μέσα προκειμένου να ασκήσει πίεση στους οφειλέτες του να αποπληρώσουν μέρος των χρεών τους.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει μέσα στις επόμενες ημέρες σε όσους χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 150.000 ευρώ ειδοποιητήρια που θα αναφέρουν πως εάν δεν ρυθμίσουν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία θα εφαρμοσθεί σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν οφειλές που κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης, ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή.
Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο διότι μεταξύ των 6.000 επιχειρήσεων του 2011 που εμφανίζονταν να έχουν συνολικά χρέη προς το Δημόσιο περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, βρίσκονταν ο ΟΣΕ, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, η Ολυμπιακή Αεροπορία, τα ναυπηγεία Νεώριον Σύρου, η ΠΑΕ ΑΕΚ, Λάρκο, η Artisti Italiani, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, το Μινιόν η Πειραϊκή Πατραϊκή, η Εξπρές Σέρβις, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κ.α..
Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν κηρύξει πτώχευση και πολλοί εκ των μετόχων τους έχουν αποβιώσεις εδώ και αρκετά χρόνια και έτσι θεωρείται πως το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει σχεδόν τίποτα από τις σχετικές οφειλές.