ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο έξι αξόνων για την οικονομία παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας από την Ουάσιγκτον

Σχέδιο έξι αξόνων για την οικονομία παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας από την Ουάσιγκτον
IMF

Στις βασικές πρωτοβουλίες και πολιτικές που θα αναπτύξει η κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο τους επόμενους μήνες αναφέρθηκε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στα πλαίσια ενημέρωσης των Ελλήνων ανταποκριτών που έγινε στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα και στα μηνύματα που εξέπεμψε προς επενδυτές και αξιωματούχους.

«Μεταφέρουμε ένα μήνυμα ρεαλιστικής αισιοδοξίας εδώ στην Ουάσιγκτον. Είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ με μέλη κυβερνήσεων, με επενδυτικούς οίκους, με επενδυτικές τράπεζες, και με τους ίδιους τους επενδυτές για να τους αναπτύξω το τι έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τελευταίους τρεις μήνες, το που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και το ποιες είναι οι προτεραιότητες μας για το επόμενο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά .

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως βρήκε μια εξαιρετική ανταπόκριση από την πλευρά των επενδυτών. «Τους ανέπτυξα το σχέδιο μας όπως έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται τους τελευταίους τρεις μήνες, στο δημοσιονομικό πεδίο με τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στο πεδίο των διαθρωτικών αλλαγών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πολλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, στο πεδίο της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και στο πεδίο ακόμα της αποπληρωμής μέρος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την χώρα μας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:

«Η εικόνα ήταν εξαιρετική. Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας. Πρέπει να συνεχίσουμε κάθε βήμα με σοβαρότητα, με τεκμηρίωση και με μετριοπάθεια έτσι ώστε η χώρα το ταχύτερο δυνατό, να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως ενημέρωσε τους επενδυτές για τις πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση τους επόμενους τρεις μήνες. Όπως είπε αυτές διακρίνονται στους εξής βασικούς άξονες:

  • Πρώτος άξονας: Να συνεχίσει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όπως έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Αυτοί οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση μειώνει φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020», είπε ο υπουργός.
  • Ως δεύτερο άξονα ανέφερε την υλοποίηση ενός προγράμματος για να μειωθούν με συστηματικό τρόπο τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. «Αυτό είναι το περίφημο πρόγραμμα που καλείται «Ηρακλής». Ο «Ηρακλής» πρέπει και θα νομοθετηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε.
  • Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις διαθρωτικές αλλαγές που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που συζητείται αυτές ημέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο.
  • Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα. «Περιλαμβάνει σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη», είπε σχετικά.
  • Ο πέμπτος άξονας είπε ο κ. κ. Σταϊκούρας έχει να κάνει με το να κλείσουν οι εκκρεμότητες που έχει αφήσει η κυβέρνηση από την τρίτη αξιολόγηση σε πολλά διαφορετικά πεδία και μέτωπα.
  • Έκτος άξονας: Να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα η διαδικασία της αποπληρωμής εμπροσθοβαρώς ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχει πάρει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Θα αποπληρώσουμε το ακριβότερο μέρος του δανείου», αποσαφήνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε μέχρι το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη της τέταρτης αξιολόγησης. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Μέχρι τώρα πάμε καλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Πόουλ Τόμσεν και την νέα παρότρυνση για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, Έλληνας αξιωματούχος τόνισε πως για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι. Μάλιστα σημείωσε ότι ούτε οι θεσμοί θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για το ΔΝΤ παρατήρησε ότι παρόλο που δεν μπορεί να κάνει «οβιδιακές μεταμορφώσεις» έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση.

Στον απόηχο των χαμηλών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για επεκτατικά μέτρα με τους θεσμούς, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση του Ταμείου.

«Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει πάντα χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από τις προβλέψεις της Ελλάδας και των θεσμών, το γεγονός ότι για το 2020 προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2019, για εμένα είναι αρκετό», σημείωσε χαρακτηριστικά.